Patrick hittade sig själv i New Mexico

2016-04-27

Att studera utomlands en eller två terminer handlar inte bara om att lära sig nya saker inom sitt ämne. Det händer mycket inombords hos dig också, det kan tidigare ekonomstudenten Patrick Johfur intyga. Han tycker att han under sin tid vid universitetet i USA verkligen utvecklades som människa.

Patrick läste en termin på University of New Mexico i sydvästra USA.

– Min tid som utlandsstudent har gjort att jag känner mig mer säker i mig själv. Mest har jag utvecklats som social varelse skulle jag säga. Jag har blivit mer bekväm i sociala situationer bland folk jag inte känner. Jag känner mig mer ”världsvan”.

Patrick valde USA eftersom han har drömt hela sitt liv om att få besöka USA. University of New Mexico blev hans val eftersom det verkade vara ett ordentligt amerikanskt universitet och det låg i södra USA som är betydligt varmare än Sverige.

Patrick hade samma funderingar inför sin resa som många andra utbytesstudenter. Det handlade i första hand om att han inte skulle kunna skaffa några vänner och vara ensam.

– Jag var orolig för att jag skulle vara för gammal. Jag var 25 när jag åkte och alla börjar college i USA när de är 18. Till viss del var jag även orolig för brottslighet.

Men det visade sig att hans oro var obefogad.

– Jag skaffade massa vänner, inte minst bland alla utbytesstudenter, jag kommer med största sannolikhet träffa flera av dem igen i Europa. Det var förvisso en låg medelålder bland många amerikaner, men bland utbytesstudenterna hittade jag mycket folk i min egen ålder. Och brottligheten blev inte heller något problem.

Patrick Johfur

USA är fullt av häftiga och kända ställen att besöka, som Kalifornien med Los Angeles. Här siktar Patrick mot stjärnorna!

Däremot var det lite mer besvärligt att hitta bostad. Patrick ville inte bo i ett så kallat dormitory, alltså dela rum på studenthem. Men även det löste sig perfekt. Patrick var aktiv på facebookgrupper för internationella studenter på universitetet och fick en värdfamilj som han bodde hos när han kom och som sedan fixade en jättebra lägenhet precis utanför campus.

– Jag lärde känna familjen vilket har varit en av de coolaste sakerna med resan.

När Patrick ser tillbaka på sin tid i USA var det bästa alla nya människor han lärt känna. Dessutom att han fick åka iväg själv och ta sig ur sin bekvämlighetszon. Plus alla häftiga resor till kända ställen i USA.

Patrick har några råd att ge andra studenter som funderar på att resa ut.

– Försök att umgås så mycket som möjligt med folk som inte är från Sverige. Jag märkte att vissa hade tendensen att bara umgås med folk från sitt eget land och blev små slutna grupper. Jag hade dock turen att vara nästan ensam Svensk. Det var två andra svenska tjejer där som jag blev bra vän med, men vi umgicks inte exlusivt med varandra.

Dina bästa argument till studenter för att åka på utlandsstudier?

– Du kommer få lära känna nya människor och utvecklas väldigt mycket som person, samtidigt som du får lära känna ett land på ett väldigt mycket mer intimt sätt än om du bara åker dit på semester. Det här har varit en helt otrolig upplevelse som jag kommer vara glad över att jag har gjort i resten av mitt liv.

Patrick utvecklades inte bara som människa under sitt halvår i New Mexico, annat som var  bra var alla nya människor han lärde känna.

Patrick utvecklades inte bara som människa under sitt halvår i New Mexico, annat som var bra var alla nya människor han lärde känna.

 

Sök utlandsstudier

Mer om utlandsstudier

Kontakt