Populärvetenskapligt café: Expertpanel från Högskolan i Skövde förklarar årets Nobelpris

2017-12-04

Att förstå sig på vad upptäckterna bakom Nobelprisen egentligen handlar om och betyder är inte helt enkelt – men intressant och spännande! Och det finns hjälp att få. För på onsdag, 6 december, är det dags igen för forskare från Högskolan i Skövde att presentera och förklara årets Nobelpris. Det sker traditionsenligt i föreläsningsserien Populärvetenskapliga caféer. Det blir en extra festlig finalkväll när de populärvetenskapliga caféerna avslutas för hösten.

Moderator för kvällen är Alexandra Krettek, professor i folkhälsovetenskap och prodekan i vid Högskolan. Det var också Alexandra som tog hem första priset vid Forskar Grand Prix under jubileumsveckan och fick tävla vid den nationella finalen i Stockholm i slutet av november.

– Jag ser fram emot att bidra vid den här speciella kvällen då vi både lyfter fram internationell och vår egen forskning genom att våra forskare presenterar årets Nobelpris. Jag kommer att inleda kvällen med att berätta lite om mannen bakom priset och hans gärning. Jag utlovar också en del oväntad kuriosa om Alfred Nobel, säger Alexandra.

Nobelkvällen på Högskolan i Skövde ligger helt rätt i tiden då den kommer bara några dagar före själva Nobeldagen den 10 december och som i år infaller på en söndag. Med de kunskaper som forskarna på Högskolan förmedlar fyra dagar tidigare i ryggen förbereder man sig på utmärkt sätt för festligheterna i teve och för att förstå vad som ligger bakom världens finaste pris.

Från fysik till litteratur
De fem föreläsarna under kvällen är doktorand Erik Lagerstedt som tar sig an fysikpriset, biträdande professor Mikael Ejdebäck kemipriset, professor Katarina Ejeskär medicinpriset, professor Stefan Tengblad ekonomipriset och sist ut blir lektor Stefan Ekman som ska berätta om litteraturpristagaren. I år ska de på ett så lättfattligt sätt som möjligt förklara hur bristande självkontroll påverkar ekonomiska beslut, redogöra för gravitationsvågor, molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm, avbildningen av biomolekyler och om vad som kännetecknar Kazuo Ishiguros författarskap.

De populärvetenskapliga caféerna, som arrangeras en gång i månaden, är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Tid: Onsdagen den 6 december kl 18.30.
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110
(Obs! Media har möjlighet att träffa forskarna från ca kl 18:00.)

Fri entré!

 

 

Pop cafe ht 2017
Moderator för Nobelkvällen på Högskolan i Skövde onsdagen den 6 december är Alexandra Krettek, professor i folkhälsovetenskap och prodekan. Hon kommer bland annat berätta lite om mannen bakom priset och hans gärning. (Foto: Cecilia Hedström)

Kontakt