Sambandet mellan kultur och hälsa temat för föreläsning på Högskolan i Skövde

2017-10-23

Sambandet mellan kultur och hälsa kan se ut på många sätt, beroende på vilket perspektiv man har och kan därmed lära oss något mer om att vara människa. En som vet mycket om kopplingen mellan kultur och hälsa är Gunnar Bjursell, professor emeritus vid Karolinska Institutet, som har skapat begreppet den kulturella hjärnan. Onsdagen den 25 oktober gästar han de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde

De flesta av oss har en uppfattning om vad vi menar med kultur och vad vi menar med hälsa. På senare tid har sambandet mellan kultur och hälsa börjat utforskas. Gunnar Bjursell är professor emeritus vid Karolinska Institutet i Solna och koordinator för programmet Kultur och Hjärna.

Vid slutet av 1990-talet började han intressera sig för det tvärvetenskapliga, internationellt snabbt framväxande området kulturmedicin. Det handlar om konstnärliga yttringar som visar sig ha påtaglig effekt på människors psykiska och fysiska hälsotillstånd. För detta möttes Gunnar Bjursell inledningsvis av skepsis från många av sina kollegor. Han lät sig inte hindras av kritiken utan utvidgade sin forskning på Karolinska Institutet och har där grundat den akademiska webbplatsen "Den kulturella hjärnan". Där finns forskningsrapporter och artiklar inom området (däribland musikterapi) från världens främsta universitet samlade och är tillgängliga för alla.

– Sambandet mellan kultur och hälsa kan se ut på många sätt, beroende på vilket perspektiv som anläggs och kan därmed lära oss något mer om att vara människa, såväl som kultur- och hälsovarelse. Till exempel kan man fråga sig vilka effekterna av sinnesstimulans genom olika kulturella aktiviteter är och vad dessa betyder för den mänskliga hjärnans formbarhet och läkningsförmåga säger Gunnar Bjursell.

De populärvetenskapliga caféerna, som arrangeras en gång i månaden, är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs senioruniversitet.

Tid: Onsdagen den 25 oktober kl. 18.30 - obs tiden!
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

(Obs! Media har möjlighet att träffa Gunnar Bjursell från ca kl 17:30. Inför föreläsningen kan Gunnar också nås på epost: Gunnar.K.Bjursell@ki.se  eller telefon 08-524 866 45.

Fri entré. Fika finns att köpa från kl ca 18.00.

Pop cafe ht 2017

Kontakt