Sebastian och Michelle – laddade ingenjörer på väg ut i arbetslivet

2017-03-28

Sebastian Eklind och Michelle Larsson är inne på sluttampen i sina studier på Produktionsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Skövde. Det är en hektisk tid. De varvar just nu examensarbete med jobbintervjuer och båda två ser väldigt positivt på framtiden.

Sebastian och Michelle

– När man blickar tillbaka på de här tre åren inser man hur otroligt mycket vi har lärt oss. Och att den bilden jag har nu av vad det innebär att vara ingenjör är helt annorlunda än när jag startade mina studier – det är så mycket roligare och mer kreativt än jag trodde att vara ingenjör, säger Michelle.

Michelle och Sebastian är överens om att utbildningen har varit tuff och samtidigt väldigt rolig och att studentgruppen har stöttat och peppat varandra på ett bra sätt. Båda två har varit på flera arbetsintervjuer de senaste veckorna och är överens om att de tycker sig ha en bred bas att stå på nu efter tre års studier – och samtidigt ett djup.

– Jag är övertygad om att vi har goda möjligheter att hitta intressanta och stimulerande jobb efter studierna. Och det finns så många möjligheter – man kan jobba med så många olika saker med en ingenjörsutbildning i bagaget, säger Sebastian.

Utbildning i nära kontakt med näringslivet

– Det bästa med vår utbildning har varit att vi har varit ute så mycket på företag och gjort praktiska uppgifter. Det är ju väldigt positivt om man inte har någon erfarenhet alls av att arbeta inom industrin innan man börjar plugga, säger Michelle.

– Våra lärare har väldigt bra kontakter med företagen som Högskolan samverkar med. Det är väldigt bra, som aspirantprogrammet, till exempel, när man som student sista året får möjlighet att lösa ett produktionstekniskt problem och om man gör bra ifrån sig får man gå på en arbetsintervju för Volvobolagen. Aspirantprogrammet förbereder en väldigt bra för framtiden, säger Sebastian.

Sommarjobbat som ingenjörer

Både Michelle och Sebastian har varit studenter som fått möjlighet att sommarjobba som ingenjör på Volvobolagen. Båda har positiva berättelser från sin arbetslivserfarenhet:

– Jag arbetade med underhåll under mitt sommarjobb som ingenjör och jag kände mig verkligen som en del av teamet under mina två månader på Volvo. Det var en jättebra möjlighet att komma ut och arbeta med det man pluggar, säger Sebastian.

– Sommarjobbet som ingenjör var väldigt givande. Jag tyckte om att mina arbetsuppgifter inte var helt specificerade utan det kändes fritt och jag fick bidra med min kompetens. Jag kan verkligen rekommendera andra studenter att söka till att sommarjobba som ingenjör, säger Michelle.

Examensjobb med människa och maskiner i fokus

Studenterna har en intensiv vår framför sig i och med att de just nu skriver examensarbete. Exjobbet handlar för Sebastian och Michelles del om interaktionen mellan människa och automationsutrustning och undersöker hur man kan göra arbetet mer effektivt och miljömässigt.

– Det är väldigt roligt att vara ute på företagen bland folk och göra sitt examensjobb och verkligen jobba med problemlösning i praktiken, säger Sebastian.