Skaraborgs Akademi till Skövde för att utse hedersskaraborgare, föreläsa om memoarer och om Trump

2016-11-22

Skaraborgs Akademi består av aderton ledamöter, namnkunniga skaraborgare i förskingringen. Torsdagen den 24 november gästar akademin Högskolan i Skövde i serien Populärvetenskapliga caféer för att utse Årets hedersskaraborgare, som också kommer att finnas på plats. Dessutom berättar akademiledamoten och författaren Jan Mårtensson om sitt liv. Direkt från USA kommer Sören Holmberg, också han akademiledamot, för att analysera presidentvalet och framtiden med Donald Trump.

Skaraborgs Akademi har som syfte ”att sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet”. Det gör man bland annat genom att utse Årets heders-skaraborgare. Sedan att Sixten Västgöta-Bengtsson blev den förste 1998 har många namnkunniga skaraborgare fått ta emot denna hederstitel, bland andra Robert Gustafsson, Jan Gulliou, Olof Lagercrantz, kronprinsessan Victoria, Per Oscarsson, Gert Wingårdh och senast förra året schlagerkompositören Thomas G:son.

– Vem som blir 2016 års hedersskaraborgare vill vi hålla hemligt till kvällen vi kommer till Skövde. Men det är mycket populär person som är uppskattad både för sin profession och för sina publika framträdanden, berättar Skaraborgs Akademis sekreterare Karl-Erik Tysk.

Hedersskaraborgaren kommer att vara på plats för att ta emot utmärkelsen och får också möjlighet att både tacka och berätta om sig själv. Men kvällen inleds med att Skaraborgs Akademi delar ut sitt pris till den doktorsavhandling som bäst förtjänar uppmärksamhet. I år delas priset av två av Högskolan i Skövdes forskare, Margaretha Larsson, lektor i omvårdnad och Jesper Holgersson, lektor i systemutveckling, som får 5 000 kr var.

Precis som de tidigare besöken på Högskolan kommer två av akademins ledamöter föreläsa under kvällen. Jan Mårtensson, författare och poet med rötterna i Tidaholm, är ledamoten bakom akademins valspråk ”Snille och Blixt”. Han ska berätta om sitt liv med anledning av memoarboken ”Så det kan bli” och diktsamlingen ”Tid att älska”.

Statsvetaren Sören Holmberg är inte bara expert på svenska politiska val. Han har också lång erfarenhet av valen på andra sidan Atlanten. Självklart har han i höst följt det dramatiska presidentvalet i USA. Under kvällen kommer Sören Holmberg analysera och ge sin syn på valet som resulterade i vinsten för republikanen Donald Trump.

Genom att kvällen innehåller inte mindre än fyra olika programpunkter börjar det populärvetenskapliga caféet den här gången redan klockan halv sju. De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Torsdagen den 24 november kl 18.30 Obs tiden!
Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

(Obs! Media har möjlighet att träffa Skaraborgs Akademi, de två pristagarna och Årets hedersskaraborgare från ca kl 18:00.

Kontaktpersoner:         

Elinor Palm, Folkuniversitetet. Tel. 0500 – 78 90 61, 0700 – 85 63 46
e-post: elinor.palm@folkuniversitetet.se

Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0500 – 44 80 71, 0702 – 12 11 62,
e-post: eric.hellgren@his.se

Marianne Skardeus, Skaraborgs senioruniversitet, 0500 – 41 91 37,
e-post: marianne.skardeus@comhem.se 


Författaren Jan Mårtensson berättar om sitt liv och statsvetaren Sören Holmberg kommenterar det amerikanska valet.

Pop cafe ht 2016

Kontakt