Skaraborgs Akademi till Skövde för att utse hedersskaraborgare, dela ut pris och föreläsa om Skaraborg och Melodifestivalen

2017-11-14

Det är alltid lika uppskattat när Skaraborgs Akademi fram på höstkanten besöker de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde. Akademin, som består av aderton ledamöter, namnkunniga skaraborgare i förskingringen, kommer i år torsdagen den 16 november och ska då utse Årets hedersskaraborgare, som också finns på plats.

Skaraborgs Akademi delar även ut priset till den doktorsavhandling på Högskolan som särskilt utmärkt sig under det senaste året. Dessutom föreläser akademiledamöterna Lars Bäckström, före detta landshövding, och kulturjournalisten Hanna Fahl.  

Skaraborgs Akademi har som syfte ”att sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet”. Det gör man bland annat genom att utse Årets hedersskaraborgare. Sedan att Sixten Västgöta-Bengtsson blev den förste 1998 har många namnkunniga skaraborgare fått ta emot denna hederstitel, bland andra Robert Gustafsson, Jan Guillou, Olof Lagercrantz, kronprinsessan Victoria, Per Oscarsson, Gert Wingårdh och senast förra året Ost-Sivan Johansson från Varaslätten.

– Som vanligt vill vi hålla valet av Årets hedersskaraborgare hemligt så länge som möjligt. Därför får alla nyfikna vänta till föreläsningskvällen för att få veta vem det är. Men det är mycket uppskattad person inom kulturområdet, och känd även utanför Skaraborgs gränser, berättar Skaraborgs Akademis sekreterare Karl-Erik Tysk.

Hedersskaraborgare på plats
Hedersskaraborgaren kommer att vara på plats för att ta emot utmärkelsen och får också möjlighet att både tacka och berätta om sig själv och sitt värv. Men kvällen inleds med att Skaraborgs Akademi delar ut sitt pris till den doktorsavhandling som förtjänar särskild uppmärksamhet. I år liksom förra året delas äran och de 10 000 kronorna av två pristagare. De är Lotten Svensson, lektor i företagsekonomi vid Institutionen för handel och företagande, och Erik Brolin, biträdande lektor i integrerad produktveckling vid Institutionen för ingenjörsvetenskap. Både finns på plats för att berätta om sin forskning.

Skaraborgs framtid och Melodifestivalen 60 år
Precis som de tidigare besöken på Högskolan kommer två av akademins ledamöter föreläsa under kvällen. Lars Bäckström, mycket uppskattad landshövding i Västra Götaland åren 2008 – 2017 och Hanna Fahl från Lidköping, tidigare verksam som programledare i radions P3 och numera kultur- och nöjesjournalist på Dagens Nyheter.  Lars Bäckström ska prata om Skaraborg förr, nu och i framtiden medan Hanna Fahl berättar om Melodifestivalens 60-åriga historia.

Barbro Lennéer Axelson lunchföreläser
Nytt för i år är att en av Skaraborgs Akademis ledamöter också ger en lunchföreläsning. Barbro Lennéer Axelson, en av Sveriges mest kända psykoterapeuter, föreläser för studenter och personal på temat ”Sopa under mattan eller vässa klorna”. Det handlar om konflikthantering, både på jobbet och hemma.

De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Tider för det populärvetenskapliga caféet:
Torsdagen den 16 november kl 18.30 Obs tiden!
Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110.
(Obs! Media har möjlighet att träffa Skaraborgs Akademi, de två pristagarna och Årets hedersskaraborgare från ca kl 18:00.

 

 

 

Lars backstrom
Lars Bäckström, tidigare landshövding i Västra Götaland, föreläser tillsammans med Hanna Fahl (bild nedan) vid det populärvetenskapliga caféet på Högskolan i Skövde som har Skaraborgs Akademi som gäster. Ämnet är Skaraborg förr, nu och i framtiden. 

Hanna Fahl

Kontakt