Skövdeforskare föreläser om ditt digitala privatliv och om ”storebror” som ser dig

2018-10-02

Var du än går läcker du information om dig själv - genom din mobil, övervakningskameror och betalkort. Vilka risker och möjligheter finns när privatlivet digitaliseras? Frågan ställs av Oskar MacGregor, lektor i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde, vid det populärvetenskapliga caféet på Högskolan, torsdag 4 oktober.

 Är du en av dem som bejakar teknikutvecklingen eller är du rädd för att storebror alltid ser dig? undrar Oskar MacGregor som tar med åhörarna på en teknisk, etisk och juridisk resa genom digitaliseringens och teknikutvecklingens skuggsida.

Ditt agerande på Internet loggas och sparas i sökmotorernas databaser. Företagen bakom tjänsterna på nätet använder informationen för att bland annat rikta annonser som är skräddarsydda för att tilltala just dig. Hur ska vi hantera det här? frågar Oskar MacGregor. Han har ett stort engagemang i ämnet, och har bland annat föreläst om det under Almedalsveckan på Gotland.

Vad händer med vår förmåga att fatta självständiga beslut om Facebook och Google vet vad vi letar efter redan innan vi har kommit på det själva? Vem tar ansvar för datajättarnas framfart, vem ska reglera dem, vem ska övervaka dem, är det ens möjligt och önskvärt? Ska man bejaka teknikutvecklingen eller ska man vara rädd för att ”storebror” ser allt mer av vad vi gör?

– Det viktigaste i nuläget, med tanke på hur hisnande fort teknikutvecklingen går, det är att vi  börjar prata mer om detta i olika offentliga sammanhang. Det är en oerhört viktig fråga, säger Oskar MacGregor. Han kommer att utveckla sitt svar under kvällen, torsdagen den 4 oktober, på Högskolan i Skövde.

När: Torsdagen den 4 oktober september. Obs dagen!
Tid: kl 18.30 - 20.30. Obs tiden!
Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

Obs! Media har möjlighet att träffa Oskar MacGregor från ca kl 17.30.

(Det går också att nå Oskar på oskar.macgregor@his.se eller på telefon 0500-448832)

Fri entré!

Ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs senioruniversitet.

Kontaktpersoner
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62, e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet, 0500-48 51 33, 0702-39 95 55,
e-post: jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet, 0737 - 07 64 81,
e-post: ase.gustafsson@folkuniversitetet.se

Pop cafe ht 2018