Skövdeforskare till Kina för samverkan med dataspelsutvecklare

2016-05-30

Två forskare inom datavetenskap på Högskolan i Skövde drar österut i sommar – till Kina! Det är biträdande professorn Per Backlund och lektor Jianguo Ding som under den andra veckan i juni besöker kollegor och dataspelsutvecklare i Shanghai. I delegationen ingår också representanter från Gothia Innovation (företaget som driver och utvecklar Gothia Science Park i Skövde) och samarbetspartners från Danmark.

– Kina är jätteintressant. Här finns förmodligen världens största mobiltelefonmarknad vilket ger fantastiska möjligheter för våra svenska dataspelsföretag. Min förhoppning är att vi ska få träffa dataspelsföretag, inkubatorer och universitet med dataspelsutbildningar. Jag tror att vi kan plocka upp en hel del i form av samarbete, både när det gäller forskning och studentutbyte, berättar Per.

Redan i höst kommer två datasspelsstudenter från Beijing University of Posts and Telecommunications (BUPT) till Högskolan i Skövde för att studera, och Per hoppas långsiktigt samarbete med ett kontinuerligt inflöde av studenter från Asien. Indien står näst på tur.

Resan till Kina görs och finansieras som en del i Game Hub Scandinavia. Projektet har som syfte att bedriva forskning som förbättrar kunskapen om nya och uppväxande marknader, t ex i Asien, som på något sätt kan föras vidare till små och nystartade företag som inte har möjlighet att bygga upp den kunskapen själva. Game Hub Scandinavia ingår i ett EU-program som innefattar samarbeten i den svensk-norsk-danska regionen kring Öresund, Kattegatt och Skagerak.

– Vårt program i Kina inleds i Shanghai den 6 juni då vi träffar vd:n för en spelindustriinkubator. Avsikten är att få till ett samarbete med kinesiska spelföretag för att se på vilket sätt den kinesiska spelbranschen kan bidra till utveckling. Senare på dagen besöker vi några av företagen i inkubatorn för att få en inblick i vilka typer av spel de utvecklar och vilka svenska spel som passar bäst för den kinesiska marknaden.

Pers kollega på Institutionen för informationsteknologi Jianguo Ding kommer från Shanghai och det är hans kontakter och kunskaper om det kinesiska samhället som banat väg för Kinaresan. Han och Per får sällskap av Petri Ahonen och Fredrik Örneblad, affärscoacher från Gothia Innovation. Från Danmark kommer representanter från skaraborgarnas projektpartners Dania Games i Grenå och skolan Animation Workshop i Viborg. Sammanlagt blir det en grupp på ca tio personer som åker.

– I Shanghai får vi också möjlighet att träffa personerna bakom ett av Kinas mest kända dataspelsföretag lilisi Games för att diskutera olika former av samarbete. Vi har också blivit lovade få råd och tips om hur vi kan marknadsföra och sälja svenska dataspel på den kinesiska marknaden.

Sammanlagt väntar tre fulltecknade dagar med studiebesök och möten i Shanghai. Den svensk-danska delegationen har också med sig skandinaviska spel som de vill visa för de kinesiska värdarna.

– Även om mobilspelsmarknaden är jättestor är vi också intresserade av andra distributionsplattformar och teknologier. Marknaden är minst sagt komplicerad i Kina, Eftersom Google är förbjudet så finns i stället en rad nationella plattformar.

Att svenska dataspelsföretag är så framgångsrika beror bland annat på den starka entreprenörsandan som präglar spelutvecklarna. Under Kinabesöket hoppas Per och hans kollegor kunna undersöka möjligheterna att utveckla samarbete inom entreprenörskap och spelutveckling mellan Sverige och Kina. Kan kinesiska företag exempelvis tänka sig investera i den skandinaviska spelindustrin?

– Som forskare ser jag dessutom fram emot att få träffa andra dataspelsforskare för att prata dataspelsundervisning och forskning i Kina. Vad händer där – vilka är trenderna. Och kan de kinesiska forskarna tänka sig samarbeta med oss. Shanghai borde verkligen vara attraktivt för våra svenska studenter, så vill gärna komma hem med ett avtal kring studentutbyte.

Per Backlund och Jianguo Ding hoppas på att resan ska ge många ringar på vattnet. Den här gången är inga dataspelsföretag med på resan, men det kan bli aktuellt om det blir en fortsättning.

Per avslutar resan på tre av Högskolans partneruniversitet i Peking för att försöka locka dataspelsstudenter till Skövde. Och sedan blickar han vidare till en annan gigantisk asiatisk marknad – Indien. I november reser flera forskare från Högskolan i Skövde till en stor konferens arrangerad av Nasscom, en paraplyorganisation för den indiska mjukvaru- och dataspelsbranschen. Där ska de presentera sina aktuella forskningsprojekt. Indiska kollegor ska också besöka Högskolan under hösten.

– Jag tycker att vi har mycket att visa upp – från spel till inkubatorutbildningar och vår företagspark med internationellt rykte. Men först väntar Kina – det blir väldigt spännande och jag ser fram emot många intressanta möten.

Per Backlund och Jianguo Ding forskar inom datavetenskap på Högskolan i Skövde. Andra veckan i juni besöker de, tillsammans med bland annat representanter från Gothia Science Park, kollegor och dataspelsutvecklare i Shanghai i Kina. Avsikten är att de ska träffa dataspelsföretag, inkubatorer och universitet med dataspelsutbildningar.

Kontakt