Skövdestudenten Anna kan bli Årets it-tjej

2016-02-16

För andra året i rad har en student vid Högskolan i Skövde nominerats till Microsofts rikstäckande tävling Årets it-tjej. Anna Madsen, tredjeårsstudent på systemvetarprogrammet, är bland de nio semifinalisterna som slåss om de tre finalplatserna. It-branschen lider stor brist på kvinnor. Det är den främsta orsaken till att Anna anmält sig till tävlingen. Hon vill vara en förebild och föreläsa på högstadier och gymnasier för att locka fler tjejer att börja plugga informationsteknologi.

Från början var det hundratalet tjejer som var anmälda till årets it-tjej. Efter en hård gallring återstår nu nio. Till finalen den 16 mars går bara tre. Anna har träffat de andra tjejerna, som kommer från universitet och högskolor i Umeå, Sundsvall, Stockholm, Halmstad och Lund. De sågs under en heldag på Micosofts kontor i Stockholm där de var på studiebesök, mingel, lunch, problemlösning, intervju och andra aktiviteter. Efter dagen kommer de tre finalisterna utses.

– Jag läste samhäll och ekonomi på gymnasiet och på de utbildningarna finns många elever som är osäkra vad de vill göra efter studenten. Jag vill att de ska få upp ögonen för it. 

Microsofts avsikt med tävlingen, som arrangeras för trettonde gången, är lyfta fram unga talanger samtidigt som den uppmuntrar branschen i stort att ta tag i jämställdhetsfrågan. Microsoft förhoppning är att hitta Sveriges mest drivna och engagerade tjejer som på heltid studerar data eller it-relaterade ämnen.

Strax före jul kom Anna hem från ett halvår som utbytesstudent vid City University i Hong Kong och nu är det examensarbetet som tar mesta delen av tiden. I framtiden vill hon gärna vara med att utveckla ett av världens största affärssystem SAP, helst då i Oslo.

Det är andra året i rad som Högskolans i Skövde finns representerad i tävlingen Årets it-tjej. Förra året gick Mathilda Bjarnehed, som läste Dataspelsutveckling – design, till finalen.

Systemvetenskap är en av många it-utbildningar vid Högskolan i Skövde. Sökperioden inför läsåret 2016 – 17 börjar 15 mars och pågår till 15 april. 

Årets it-tjej

Kontakt