Skövdestudenter tävlar om Volvoresa till USA

2016-03-21

Volvokoncernen har arrangerat en idétävling öppen för studenter vid Högskolan i Skövde och Mälardalens Högskola. Första pris i tävlingen är en resa till USA. Onsdagen den 23 mars avgörs finalen – och från Skövde finns sex studenter i final.

Sex studenter från Högskolan i Skövde är i final i Volvokoncernens idétävling Involve. Det rör sig Leon Cort och William Berlin, studenter på programmet User Experience Design, Pablo Pareja Ortega och Yang Li, som båda läser till Produktionsingsingenjör och Beatrice Malmrot och Daniel Söderström, som läser Systemvetenskap - inriktning Enterprise Information Management.

Augmented Reality (AR)

Leon och William läser IT - User Experience Design, ett program som fokuserar på design av lättanvända IT-system. Dessutom har Leon en examen i socialpsykologi i bagaget:

– Vår idé handlar om att enkelt kunna visualisera rätt information, vid rätt tidpunkt, till rätt person. Att underlätta kommunikationsflödet, helt enkelt, med hjälp av AR. Vår idé har också en kognitiv aspekt, för att lindra arbetsbelastningen, säger Leon.

– Vi tror att det finns stor potential i AR eftersom man hela tiden får in så mycket data, vilket är ganska ointressant innan man gör om data till information. AR är verktyget för att visualisera informationen utan att avbryta arbetsprocessen, säger William.

Smarta textilier

Det andra bidraget från tävlingen kommer från Pablo och Yang, som är internationella studenter från Spanien även om Yang ursprungligen kommer från Kina. De läser till Produktionsingenjör och är nu i final i idétävlingen:

– Vår idé är kopplad till området smarta textilier, och specifikt rör det sig om en handske som kan känna tryck. Med hjälp av handsken skulle en dator kunna skanna till exempel en skruv så att roboten kan bestämma vilket verktyg den ska använda, säger Yang.

Det tredje teamet, Beatrice Malmrot och Daniel Söderström, har en idé om hur man knyter information till fysiska objekt.

Final den 23 mars

Onsdag den 23 mars presenterar båda studentparen sina idéer inför en jury. En resa till Volvo i USA står bland annat på spel, och båda paren är förväntansfulla:

– Vi är inställda på att åka till USA, vi tror starkt på vår idé, säger Leon och William.

Akademisk partner

Högskolan i Skövde är utvald till Preferred Research Partner inom Volvokoncernens Academic Partner Program (APP). APP är ett strategiskt långsiktigt initiativ från Volvokoncernen för att stödja genomförandet av koncernens vision. Avsikten med programmet är att ansluta Volvos expertis med globala akademiska forsknings- och innovationsmiljöer inom kritiska teknikområden. Högskolan i Skövde är ett av ett fåtal universitet värden över som deltar i detta program pga. av Högskolans forskning inom Virtuell Tillverkning och Underhållsteknik.

 

Yang och Pablo.

Leon och William.

IT - User Experience Design

Produktionsingsingenjörsprogrammet

Systemvetenskap - inriktning Enterprise Information Management

Kontakt INVOLVE