Spel och politik i fokus under årets Sweden Game Conference

2018-10-15

Vad har dataspel med politiska frågor att göra? Mycket! Nu är det dags för en av Sveriges största dataspelskonferenser och mässor i Skövde, Sweden Game Conference. I år på just temat ”Games and Politics”.

– Spel är ett kraftfullt kulturfenomen som kan vara så mycket mer än bara underhållning och tar numera ofta upp stora samhällsfrågor. Den kraften kommer att visas och synas på årets konferens, säger Marcus Toftedahl, doktorand inom spelutveckling vid Högskolan i Skövde.

Unik mötesplats

Den årliga konferensen och efterföljande spelfestival, som arrangeras av Sweden Game Arena genom partnerorganisationerna Högskolan i Skövde, Gothia Science Park, Skövde kommun och Västra Götalandsregionen har växt till en av de största i sitt slag i Sverige. Ifjol kom nära 1000 besökare till konferensen och 4000 till spelfestivalen. Och det med en unik nisch.
– Mig veterligen är det den största samlingsplatsen i Sverige där bransch, utbildning, forskning och spelintresserade samverkar och möts. Detta sätter Skövde på kartan som ett starkt spelutvecklingsområde och det relaterar i högsta grad till konferensens tema i och med kommunens och regionens satsning på Skövde som spelstad, säger Marcus Toftedahl, och fortsätter:
– Som högskola med spelutveckling som ett av våra fokusområden har vi också god trovärdighet i de här sammanhangen. Vi vill utforska och utveckla spelmediets roll i samhället, även bortom det rent kommersiella. Både genom att utbilda framtidens spelutvecklare och bidra med forskning som gör att dataspel tillför kunskaper till individer och samhälle. Därför känns också årets tema helrätt för oss.

Spelfestival under lördagen

Onsdag till fredag, den 17-19 oktober, fylls Arena Skövde med konferensbesökare, där för att lyssna till talare i branschen, nätverka och mingla i företagsmontrar. Till lördagen byter tillställningen kostym – från konferens till festival.

Då kan allmänheten testa spel, delta i och titta på cosplay (personer som klär ut sig till spelkaraktärer) och träffa både utvecklare och andra spelpersonligheter. I Högskolans monter finns då också möjlighet att prova spel som utvecklats av högskolestudenter.

Marcus-Toftedahl

Marcus Toftedahl ser fram emot årets dataspelskonferens och festival.

Relaterad information

Mer om Sweden Game Conference

Mer om spelfestivalen

Våra dataspelsutbildningar

Kontakt

Spel från andraårsstudenter 2018