Spelteknologi i vandringsutställning

2014-10-14

Hur förhåller vi oss egentligen till begreppet tid? Det frågar sig Regionmuseet Kristianstad genom utställningen Det ligger i tiden – en vandringsutställning producerad i samarbete med Högskolan i Skövde. Dataspelsinspirerade interaktiva stationer ska leda besökaren genom utställningen som öppnar den 26 oktober och kommer att visas på olika museer runtom i Sverige.

Med utställningen Det ligger i tiden vill man få besökare att reflektera över vad de gör med sin tid och inspirera till att förhålla sig till tiden på ett bättre sätt. De dataspelsinspirerade interaktiva stationerna som Högskolan i Skövde står bakom har sin utgångspunkt i boken Momo eller kampen om tiden av Michael Ende.

– Det vi bidragit med från Högskolan i Skövde är att plocka in spelteknologin i kulturarvet, och i detta fall har vi skapat spelmoment integrerade i själva konstverken. Bland annat har vi tagit fram en spelkiosk där tre av våra dataspelsstudenter har utvecklat spel där besökaren följer med karaktären Momo i hennes kamp om tiden. Det handlar bland annat om spel där man investerar sin tid i en tidsbank, berättar Marcus Toftedahl, adjunkt i Medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde.

I utställningen rör sig besökaren i en blandning av mekanisk och digital teknik där nytt möter gammalt, vilket skapar en känsla av tidlöshet. Ett antal stämpelklockor håller ändå reda på besökarens tid och med dem gör man sitt unika avtryck i utställningen.

– De interaktiva stämpelklockor som vi tagit fram specifikt för utställningen ställer frågor om tid till besökaren. Svaren visualiseras på plats och skapar ett konstverk i realtid. Frågorna och svaren samlas sedan till besöksstatistik för museet och är ett exempel på hur avancerad teknik kan presenteras på ett enkelt och lättillgängligt sätt, säger Marcus Toftedahl.

Om utställningen

Vandringsutställningen är gjord tillsammans med ungdomar och unga vuxna. Formgivning och produktion har gjorts av konstnärerna Eric Langert och Per Petersson. Utställningen är producerad av Regionmuseet Kristianstad i samarbete med Högskolan i Skövde och projektet är finansierat av Arvsfonden. Utställningen Det ligger i tiden kommer att visas på olika museer runt om i landet. Schema för utställningen och mer information finns på www.detliggeritiden.se

Spelgrafik från utställningen Det ligger i tiden, av Pontus Ullbors, dataspelsstudent.

detliggeritiden.se

Kontakt