Stannar samhället utan kontanter?

2017-07-04

Under Almedalsveckan i Visby finns fler än 4000 evenemang att gå på. Ett av dem, onsdagen den 5 juli kl. 11-12, handlar om vad som händer med samhället när det elektroniska betalsystemet slutar att fungera.

Majoriteten av alla betalningar sker med kort och andra elektroniska system men vad händer vid strömavbrott eller andra större störningar i samhällets infrastruktur? Hur handlar vi mat och andra livsviktiga saker när de elektroniska betalsystemen är ur funktion?

Idag håller kontanterna på att försvinna i samhället. Från 2007 till 2017 har den samlade kontantsumman minskat med 35 % och riskerar att knappt räcka till vid ökat behov. Utan politiska beslut och riskanalys försvinner ett betalningsmedel som varit bland det säkraste i flera hundra år som fungerar oavsett politisk påverkan eller om det finns ström. Kan ett samhälle utan kontanter fungera fullt och hur löser man betalningar vid störningar?

Seminarium 5 juli kl. 11-12

I panelen finns bland annat Försvarshögskolan och Svensk Handel representerade. Där finns också Towe Lindqwister som är rådgivare i krishantering hos Combitech. Towe representerar också Högskolan i Skövdes forskningsprojekt CCRAAAFFFTING som handlar om just detta. I projektet ingår förutom Combitech och Högskolan i Skövde även Mittuniversitetet och Linköpings universitet. Projeketet finansieras av MSB.