Erfaret arbetsliv möter nyfikna studenter när årets mentorprogram startar

2015-09-22

Arbetslivserfarenhet och yrkeskunnande möter nyfikenhet, entusiasm och nyvunnen teoretisk kunskap – mentorprogrammet på Högskolan i Skövde startar i veckan med 86 förväntansfulla par. Mentorprogrammet är ett av Sveriges största och engagerar varje läsår inte bara en stor skara studenter utan också representanter från näringsliv och organisationer runt om i Skaraborg.

- De allra flesta av paren som deltar i programmet har hunnits träffas före uppstartsträffen den 22 september. Men för några blir det en extra spännande kväll där adept och mentor träffas öga mot öga för första gången. Och för alla börjar nu det regelbundna samarbete som ska vara ända fram till och med maj nästa år, berättar Christina Landelius Törning, en av projektledarna för Högskolans mentorprogram.

Inviger årets mentorprogram gör Högskolans prorektor Lena Mårtensson:
- Att så många nu deltar i Högskolans mentorprogram år efter år är ett tydligt tecken på att denna aktivitet är uppskattad och värdefull. Framförallt är det viktigt för den enskilda studenten men även för Högskolan som på detta sätt ytterligare stärker vårt viktiga samarbete med omgivande näringsliv, kommuner och offentlig verksamhet.

Även arbetslivet uppskattar att samverka med Högskolan och dess studenter. Många av mentorerna är nyckelpersoner på sina arbetsplatser och det är nästan mer regel än undantag att mentorer återkommer år efter år.

- Undersökningar som bland annat Svenskt Näringsliv gjort visar att högskolestudenter som har bra kontakter med arbetsmarknaden har en ökad chans till ett kvalificerat jobb och bättre lön. Högskolan i Skövde rankas också högt i denna samverkansranking, mycket tack vare mentorskapsprogrammet, säger programmets andra projektansvarige Eric Hellgren.