Studenten Anna siktar mot OS-guld i tyngdlyftning

2018-10-23

För tre år sedan tränade hon lite på gym, för skojs skull. Nu är Anna Fomina, som läser programmet för Personal, organisation och ledarskap vid Högskolan i Skövde, en av Sveriges – och Europas – bästa tyngdlyftare.

Idag (tisdagseftermiddag) kan Anna Fomina, om allting stämmer vid mästerskapet i polska Zamość, titulera sig europeisk juniormästare i tyngdlyftning. Tidigare under hösten har hon också kunnat bocka av de nordiska juniormästerskapen – och hon närmar sig Sverigerekord. Och då pratar vi om en tjugoårig tjej som hållit på med sporten i tre år. Det var då hennes råtalang först upptäcktes.
– Jag var på gymmet och körde lite marklyft. På stången var väl sisådär 90 kilo. Då kom min förre handbollstränare, som också visade sig vara tränare i tyngdlyftning, förbi. Han var rätt imponerad, faktiskt, tyckte att jag hade talang och skulle börja. På den vägen är det, säger Anna, som dock medger:
– Först tyckte jag inte alls om att han kommenterade hur jag lyfte och så. Men det har ju gått rätt bra.

Siktar mot OS-guld 2024

Jodå. Minst sagt. I Annas specialgrenar ryck och stöt är det få som slår henne på fingrarna. Knappt nån i hela Sverige.
– Jag har de svenska juniorrekorden och är inte så långt ifrån den som är bäst bland seniorerna nu. Det kommer förhoppningsvis.
Målet? Att bli bäst.
– Jag ska bli bäst i Sverige och vid OS i London 2024 ska jag stå på tävlingsbanan med guldchans. Jag vill nå toppen.

Fokuserad tyngdlyftare och student

Även utanför tävlingsarenan finns ambitionerna. Just nu läser Anna det andra året på programmet för Personal, organisation och ledarskap. Att satsa på skolan samtidigt som elitidrotta, hur funkar då den kombinationen?
– Bra, måste jag säga. Vill man så går det. När jag tränar och tävlar är jag van att hålla fokus, det har jag nytta av även när jag pluggar. Programmet känns också perfekt. Jag gillar verkligen mixen av ekonomidelarna och HR.
Just idag (tisdag) får dock studierna ursäkta. På dagsprogrammet står nämligen junior-EM i tyngdlyftning på schemat. Annas hittills största tävling.
– Om allt går som det ska kan jag vinna. Det hade varit fantastiskt.

Anna Fomina

Siktar högt. Anna Fomina, student vid Högskolan i Skövde, har som mål att vinna OS-guld i tyngdlyftning 2024.

Relaterad information

Om programmet Personal, organisation och ledarskap

Mer om Anna (från Svenska tyngdlyftningsförbundet)

Följ tävlingen

#Intebarastudent

Framöver kommer Högskolans studenter - och deras hobbies - få möjlighet att skina. Häng med i serien #intebarastudent och lär känna våra studenter och deras brinnande intressen utanför plugget.