Studenten Hanna ser till att prideparaden blir verklighet

2018-09-21

Länge såg det ut som att årets prideparad i Skövde skulle ställas in. Dessbättre ville Hanna Forsling, student vid Högskolan i Skövde, annorlunda.

Hanna Forsling

Hanna Forsling är laddad för prideparad.

Söndagen den 30 september hade kunnat vara vilken grå höstsöndag som helst. Nu blir det istället en kärleksfull parad, i jämställdhetens regnbågsfärger. Tack vare Hannas järnvilja.
– Vi måste ha en prideparad, bara. Kampen för jämställdhet och allas lika värde är inte färdig. Därför känns det fantastiskt roligt att det så många engagerat sig på vårt upprop, och tyckt likadant, säger Hanna Forsling, som till vardags studerar kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde.

Nyheten om den inställda paraden kunde hon helt enkelt inte acceptera.
– Först blev jag besviken och ledsen. Sedan arg. Det började med att jag la upp en uppdatering på Instagram, och pejlade av intresset på Facebook. Och då var det många som hängde på och hörde av sig. På den vägen är det.

Kampen behövs

Betydelsen av prideparaden kan inte nog betonas, menar Hanna.
– Vissa hävdar att det är en icke-fråga. Och det borde det vara. Men det är ganska många som är emot hbtq-rörelsen fortfarande. Det är konstigt; att vara emot något så positivt som kärlek. Innan de människorna börjat tänka annorlunda får vi kämpa vidare.

För Hanna, som är van prideparad-besökare, är rollen som arrangör och projektledare ny. Det hon själv uttrycker ”som lite läskigt” på förhand har dock landat i positiva tillrop och stöd.
– Jag har fått jättebra hjälp från Skövde cityförening, som kommer ha shoppinghelg med pridetema och många ideella krafter som stöttar upp. Och det viktiga är att det blir av – inte vem som arrangerar. Nästa år är Skövde Pride tillbaka, vilket känns toppen på alla sätt och vis.

Alla är välkomna

Nästa helg är det dags för marsch. Studentkåren samlar ihop trupperna och avgår kl 14:00 från Kampanilen på campus för att sedan gå tillsammans till Arena Skövde där resten av tåget sluter upp.

– Vi säger inte nej till någon så länge hen ställer sig bakom budskapet. Det grundläggande syftet är förstås att vi uttrycker vårt stöd för hbtq-personer och rätten för alla att vara sig själv, säger Hanna och avslutar:
– Jag är otroligt taggad. Det ska bli så kul.

 

 

 

 

 

Relaterad information

Mer om evenemanget

Kontakt

Hanna Forsling
initiativtagare och student
076-297 75 18