Studier "mitt i livet" – möt studenter på yrkeslärarprogrammet

2014-03-04

När man står mitt i livet och tycker det är dags att ta ett steg vidare i karriären kan man komplettera sin profession med pedagogik och bli yrkeslärare. Två studenter som valt att göra detta och studera till yrkeslärare vid Högskolan i Skövde är Thomas Evjenth och Mari Sallander.

Thomas är från Borås, 42 år, och har jobbat inom larm- och säkerhetsbranschen i tretton år. Mari är från Lidköping, 29 år, och har arbetat som kock de senaste tio åren.

– Jag valde yrkeslärarprogrammet på Högskolan i Skövde för att jag har möjlighet att läsa på heltid här och såg det som en möjlighet att göra något annat med min karriär. Den här utbildningen ger mig bredare valmöjligheter och dessutom känner jag att det vidgar vyerna att läsa vidare, säger Thomas Evjenth.

– Jag har länge tänkt att det skulle vara roligt att lära ut ”det nya köket” på någon restaurangskola, säger Mari Sallander. Jag läser heltid och valde Högskolan i Skövde för att det är nära hemmet i Lidköping. Dessutom ger det här mig två olika yrken att falla tillbaka på, tänker jag, både lärare och kock.

Yrkeslärarprogrammet på Högskolan i Skövde omfattar sammanlagt 90 hp och redan första terminen är man ute på praktik, så kallad VFU (verksamhetsförlagd utbildning).

– Det bästa med utbildningen är att praktiken ligger så tidigt i utbildningen så att man förstår det man läser och hinner prova på om jobbet är rätt för en, istället för att inse det efter tre års studier, säger Mari Sallander.

Våren 2015 finns 70 aktiva yrkeslärarstudenter på Högskolan i Skövde.


Mari Sallander och Thomas Evjenth ser yrkeslärarprogrammet som ett steg vidare i karriären.