Sweden Game Arena prisades på Näringslivsgalan

2015-10-16

I samband med gårdagens näringslivsgala fick Jörgen Hansson (Högskolan i Skövde), Kristina Eklöf (Skövde kommun) och Patric Ericsson (Gothia Innovation) ta emot Näringslivsforum Skövdes pris för arbetet med plattformen Sweden Game Arena. Priset tilldelas någon som tydligt har flyttat fram Skövdes positioner.

– När vi i år utser Sweden Game Arena som pristagare är det för att uppmärksamma och hylla den samverkanssatsning som Högskolan i Skövde, Gothia Science Park och kommunen har gjort. Idag har vi en helt ny bransch som spänner hela vägen från utbildning och forskning till företagande. Priset ska också ses som en tydlig uppmuntran från näringslivet att fortsätta satsa offensivt på dataspelsområdet, säger David Seiving, ordförande i Näringslivsforum Skövde.

Ur motiveringen för priset kan man bland annat läsa att Sweden Game Arena har satt Skövde på den internationella kartan och att verksamheten har utvecklats till att bli en tummelplats för kreativa idéer och skapande.

– Sweden Game Arena är en internationellt känd plattform. Vi har världsledande företag knutna till oss, vi har en av världens bästa inkubatorer, vi har framstående forskning inom området och vi attraherar 40 procent av alla dataspelsstudenter i landet till våra utbildningar. Det här priset är ett erkännande för arbetet som vi lägger ner på att föra ut Sweden Game Arena och Skövde i världen.

Jörgen hanssson sickar också en tacksam tanke till de personer som en gång i tiden hade modet att satsa på dataspelsområdet:

– På Högskolan fanns Ulf Wilhelmsson, Ingi Jonasson, Lars Niklasson och dåvarande rektorn Lars-Erik Johansson som alla hade viktiga roller när det gällde att få igång det det akademiska arbetet på dataspelsområdet. Hos Gothia Innovation fanns Per-Arne Lundberg som var betydelsfull när det gällde hur spelutvecklingsföretag uppstod och växte. Vår nuvarande rektor Sigbritt Karlsson har å sin sida varit betydelsfull när det gäller formandet av konceptet SGA, säger Jörgen Hansson.

Näringslivsforum nämner även i sin motivering att Högskolan i Skövde visat enastående framsynthet och stort mod när man startade ett helt nytt utbildnings- och forskningsområde inom dataspelutveckling. I samverkan med Gothia innovation och Skövde kommun har en helt ny bransch vuxit fram och utvecklats på ett för Skövde fantastiskt sätt.

– Extra roligt är det att näringslivet lyfter fram den här typen av samverkan där akademin spelar en avgörande roll. Det ger lyskraft åt vårt fortsatta arbete med att stärka forskningen på Högskolan och etablera dataspelsutveckling som ett erkänt forskningsområde runtom i Sverige, säger Jörgen Hansson.

Inom Sweden Game Arena rullar arbetet nu vidare och en förhoppning framöver är att locka något av de största företagen i branschen att etablera sig i Skövde.
– Det skulle vara en guldstjärna för Sweden Game Arena som miljö och Skövde som stad, säger Jörgen Hansson.

 

Fakta: Sweden Game Arena

På Högskolan i Skövde finns drygt 500 dataspelsstudenter på olika utbildningsnivåer, ett 40-tal lärare och forskare och på Gothia Science Park finns ett knappt 30-tal dataspelsföretag som sysselsätter cirka 200 utvecklare samt ett tiotal affärsutvecklare. Sverige har en framträdande ställning i världen som dataspelsnation och Skövde har en unik och geografisk koncentrerad tillväxtmiljö för dataspelsutveckling. Totalt är drygt 700 personer verksamma inom dataspelsbranschen i området kring Högskolan i Skövde och Gothia Science Park med den gemensamma plattformen Sweden Game Arena.

Läs mer om Sweden Game Arena (eng).