Tejaswi Badam årets vinnare av Forskar Grand Prix

2019-09-27

Under fredagseftermiddagen gjorde sex forskare från Högskolan i Skövde upp i Skövdes deltävling av Forskar Grand Prix. Nu har vinnaren korats: Tejaswi Badam, doktorand på Institutionen för biovetenskap. I november bär det av till Stockholm för den stora slutfinalen.

Platserna framför scenen på Balthazar Science Center i Skövde var fyllda. Sex forskare från Högskolan i Skövde skulle, framför publiken som bestod mestadels av skolungdomar, presentera sin forskning på bästa möjliga sätt och på under fyra minuter. När både juryns och publikens röster räknats samman utropade dagens konfrencier Andreas Ljung att Tejaswi Badam vunnit med sin presentation "Personalized Medicine – Tailoring Disease Treatments using Networks".

– Det känns bra! Det här var första gången jag gjorde det här inför en sådan här publik med skolelever. Det var en utmaning att komprimera ett så komplext ämne och göra det roligare och mer intressant för eleverna. Det gick mycket bättre än jag förväntade mig!

"En storlek passar inte alla"

I sin forskning har han tittat närmare på hur en och samma medicin påverkar olika patienter på olika sätt. För att en behandling ska fungera, måste den anpassas efter personen som ska få den. Konceptet "en storlek passar alla" fungerar dåligt när det gäller medicinsk behandling, menar Tejaswi. Istället går det att likna det vid sociala nätverk. Generna i ditt cellsystem har ett eget Facebook dem emellan. De kommunicerar med andra gener, och varje gång det kommer en ny medicin fungerar den på olika sätt.

– Det är ett väldigt enkelt koncept att förstå. Om dina gener har varsitt Facebookkonto och kommunicerar genom dem, då kan vi få varenda medicin att fungera. Alla har rätt till en bra hälsa, säger Tejaswi Badam.

Final i Stockholm

Tävlingen Forskar Grand Prix är nationell och parallellt med deltävlingen i Skövde arrangerades flera andra delfinaler runtom i landet. I november är det dags för final i Stockholm. På frågan hur han ska förbereda sig inför finalen är Tejaswi aningen eftertänksam:

– Jag ska nog försöka göra den lite enklare att förstå för en betydligt större publik, det kommer vara en lite annan utmaning. Men jag hoppas att jag kommer vara redo.
 

Kontakt