Theresa studerade psykisk ohälsa på Sri Lanka

2018-05-29

Varje år skriver några av Högskolans studenter sina examensarbeten i utvecklingsland, genom Minor Field Studies (MFS), ett Sida-finansierat stipendium. En av dem är Theresa Skaf. Hon åkte till Sri Lanka för att förstå varför landet har högst andel självmord i världen. I resväskan på vägen packade hon ner slutsatser – och också upplevelser som är de mest spännande hon någonsin varit med om.

Theresa Skaf

Theresa Skaf skrev sitt examensarbete på Sri Lanka.

Studenter som får MFS-stipendier ska under minst åtta veckor studera frågor eller företeelser som har betydelse för landets utveckling, till exempel inom hälsa, ekonomi eller teknik. Och för Theresa Skaf, som läser programmet för kognitiv neurovetenskap – tillämpad positiv psykologi (tidigare Psykologisk coach) väcktes tanken tack vare en pluggkompis, och egen reslust.
– En person i årskullen över mig, som själv hade varit i väg, pratade väldigt gott om MFS. Jag tyckte också att det lät som en fantastisk möjlighet att kombinera resa med plugg. Det kändes också som en perfekt motivationsboost mot slutet av studietiden, berättar Theresa Skaf.

Undersökte självmordsproblem på Sri Lanka

Så hon sökte – och fick stipendium. Då föll valet på Sri Lanka. Lite särskilt för att studera en mindre rolig statistisk uppgift.
– Jag åkte till Sri Lanka för att landet har högst självmordsstatistik i hela världen, och jag ville försöka förstå varför, och vad som kan tänkas vara bra preventiva insatser.

På Sri Lanka

Efter åtta veckor på ön, och landet, söder om Indien var examensarbetet – en jämförande studie mellan Sri Lanka och Sverige vad gäller psykisk ohälsa – färdigt.
– Mitt uppsatsarbete handlade om hur olika sätt att hantera stressfulla situationer på relaterar till symptom på stress och stress-relaterad psykisk ohälsa (främst karaktäriserat av ångest och depression). Jag hade ett frågeformulär som jag översatte till Sinhala och delade ut på plats. Det visade sig att den Sri Lankesiska-gruppen (jämfört med den svenska gruppen) hade högre symptom av stress, ångest och depression, vilket även var en av hypoteserna jag hade på förhand.

Fått upp ögonen för utvecklingsfrågor

Resan som helhet ger Theresa toppbetyg. Inte minst vad gäller personlig utveckling. 
– Jag lärde mig otroligt mycket på ett personligt plan. Jag har aldrig rest själv, och att få genomföra resan och studien helt själv i ett främmande land var verkligen utanför min komfortzon. Jag fick utmana mig själv, vilket också gör att man växer otroligt mycket, säger hon och fortsätter:
– Om du tycker om att resa, så är detta ett gyllene tillfälle att få kombinera jobb med nöje. Det är även ett sjukt bra tillfälle att få utvecklas som person, och få upp ögonen för utvecklingsfrågor. Personligen var jag livrädd innan jag åkte, och det gick så långt att jag funderade på att tacka nej till stipendiet. Trots detta valde jag att åka, vilket visade sig vara en av de bästa sakerna jag gjort i mitt liv. Det finns inget att förlora – och det är en fantastisk erfarenhet som jag önskar att alla fick chansen att uppleva.

  

 

 

 

 

 

Relaterad information

Sök MFS-stipendium

Kontakt