Yang och Pablo vinnare i Volvos idétävling Involve

2016-04-01

Skövdestudenterna Pablo Pareja Ortega och Yang Li tog hem segern i Volvo Groups idétävling Involve. Vinsten är en USA-resa där de kommer att besöka tre av Volvos verksamheter och ett av deras partneruniversitet.

Pablo och Yang är internationella studenter från Spanien och Yang kommer ursprungligen kommer från Kina. De läser till Produktionsingenjör och pluggar i Skövde fram till sommaren 2016.

– Vår idé är kopplad till området smarta textilier och specifikt rör det sig om en handske som kan känna tryck. Med hjälp av handsken kan en dator skanna till exempel en skruv så att roboten kan bestämma vilket verktyg den ska använda, säger Yang.

En jury bestående av representanter från MDH, Högskolan i Skövde, Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och Volvo GTO bedömde finalisternas tävlingsbidrag efter affärspotential, hållbarhet, hur unika de är och hur relevanta de är för utmaningen. Vann gjorde också MDH-studenterna William Palm och Philip Linnskog.

Juryns motivering

"Smart Gloves: The idea has high relevance to the given challenge no2 co-active robots. The proposed technology with smart fabrics, can have future potential in the given area, but also in other applications."

Akademisk partner

Högskolan i Skövde är utvald till Preferred Research Partner inom Volvokoncernens Academic Partner Program (APP). APP är ett strategiskt långsiktigt initiativ från Volvokoncernen för att stödja genomförandet av koncernens vision. Avsikten med programmet är att ansluta Volvos expertis med globala akademiska forsknings- och innovationsmiljöer inom kritiska teknikområden. Högskolan i Skövde är ett av ett fåtal universitet värden över som deltar i detta program pga. av Högskolans forskning inom Virtuell Tillverkning och Underhållsteknik.

 

Kontakt