Vi vill vara med och bidra till framtidens vård

Nya produkter testas i Skaraborgs Hälsoteknikcentrum (SHC). Innovation Partners AB är ett litet företag med stora ambitioner. De vill vara med och förbättra vården i Sverige. Företaget reser land och rike runt för att presentera och förhoppningsvis introducera nya produkter på den svenska marknaden. Två av produkterna, en portabel toalett och en portabel tvättenhet, är de första i Sverige och ska nu testas på Skaraborgs Hälsoteknikcentrum i Skövde.


Catharina Gillsjö, Lotten Svensson och Christine Mulder Innovationsplattformen, Kyoko Jansson Innovation Partners, Hanna Linde och Ann-Charlotte Karlén från Skaraborgs hälsoteknikcentrum projektgrupp. Lotten Svensson genomför affärsmodellsövning.Fr. v. Catharina Gillsjö (SHC), Lotten Svensson och Christine Mulder (Innovationsplattformen), Kyoko Jansson (Innovation Partners AB), Hanna Linde och Ann-Charlotte Karlén (SHC). Lotten Svensson genomför affärsmodellsövning.

Det var på en mässa som Skaraborgs Hälsoteknikcentrums projektledare Catharina Gillsjö träffade Innovation Partners VD Kyoko Jansson första gången. Catharina såg direkt potentialen för två av företagets produkter.

- Det är två unika produkter som kommer underlätta för både vårdgivare och vårdtagare. Företaget och produkterna ska nu in och testas i Skaraborgs Hälsoteknikcentrum och därefter sker en utvärdering för hur man ska gå vidare. Säger Catharina.

Portabel toalett underlättar för personer med inkontinensbesvär

Den första produkten är en portabel toalett som underlättar för personer med inkontinens. Den består av en koppenhet som fästs runt underlivet. I koppen sitter det sensorer som vid urinering eller avföring automatiskt sätter igång systemet. Produkten som idag går under namnet Liberty Himawari (ShowerPants) både suger, torkar och tvättar rent personen. Allt samlas i en behållare som man enkelt tömmer i en vanlig toalett.

-Vi tror att produkten kommer minska belastningen för vårdpersonal och anhörig, men framförallt bidra till ökad livskvalitet hos personer med inkontinensbesvär. I dagsläget ser jag produkten som ett komplement till blöja, men i förlängningen hoppas jag naturligtvis att den kommer fungera som ersättningsprodukt. Företaget bakom arbetar kontinuerligt med utveckling av produkten och det dröjer troligtvis inte länge förrän vi kan lagra och analysera data kring t.ex. tid och frekvens för urinering och avföring. Säger Kyoko Jansson.

Portabel tvättenhet förenklar rengöring av vårdtagare

Den andra produkten som kommer att testas är en portabel tvättenhet och kommer fungera som komplement till en traditionell. Fördelen med Liberty Pansy är att den kan användas varsomhelst; i rullstolen, vid sängen eller i soffan. Efter schamponering trycks ett duschhuvud mot exempelvis hårbotten. Då påbörjas en sug- och rengöringsprocess. Med varmt vatten från duschhuvudet tvättas både håret och kroppen samtidigt som överskottsvatten sugs upp. Spillprodukterna samlas upp i en behållare och kan enkelt hällas ut.

- Vi vet att tiden är knapp för vårdpersonalen idag och en dusch kan upplevas stressig för vårdtagaren. Den portabla duschen hoppas vi kommer underlätta för både vårdtagare, personal eller anhörig när det finns behov av dusch i t ex säng. Säger Catharina.   

Kyoko demonstrerar den portabla tvätten, Liberty Pansy, för Catharina Gillsjö, projektledare Skaraborgs hälsoteknikcentrumKyoko demonstrerar den portabla tvättenheten för Catharina Gillsjö, projektledare Skaraborgs hälsoteknikcentrum

Efter CE-märkning inleds testfasen

-Så fort vi fått CE-märkningen från EU som väntas i maj för produkten Shower Pants planeras test i Skaraborgs Hälsoteknikcentrums testmiljö. Om allt går som det ska kommer vi att undersöka möjligheten att testa hemma hos användare, eller inom t.ex., sjukvård (ortopedi), palliativ vård eller äldreboende. Säger Catharina. 

Det är en trygghet för både företag, kommuner och landsting att Skaraborgs Hälsoteknikcentrum utvärderat Innovation Partners ABs produkter.

-Den här typen av utvärdering har inte funnits i denna form tidigare så det är idag svårt för inköpare av ny teknik att veta om de produkter/tjänster eller arbetssätt som presenteras gör det de sägs göra och klarar de krav vi ställer i Sverige. Säger Catharina. 

Affärsmodellsövning visar företagets potential

Tillsammans med Innovationsplattformen ledd av Lotten Svensson har företaget genomfört en workshop med fokus affärsutveckling för att påvisa de möjligheter och risker, men framförallt, vilka investeringar som krävs för att få igång företaget och Kyoko är positiv till de insatser man fått:

-Det har varit väldigt givande för mig att jobba tillsammans med Skaraborgs Hälsoteknikcentrum och Innovationsplattformen, jag har fått de redskap jag behöver för att komma vidare. Nu hoppas jag att CE-märkningen går igenom så vi kan komma igång med testerna. Det känns väldigt kul och jag hoppas verkligen att man ser potentialen med våra produkter och att de kommer kunna bidra till en bättre vård.

Har du också en innovativ idé på en ny produkt, tjänst eller kanske ett nytt arbetssätt? Hör av dig till oss på Innovationsplattformen! 

Skaraborgs Innovativa Miljöer finansieras av:

Logotyp för Europeiska regionala utvecklingsfonden


Högskolan i Skövde Logga  Logotype Skaraborgs kommunalförbundLogotype Västra Götalandsregionen