Magnus Lönnegren

Magnus Lönnegren arbetar som UX Architect på Hello Group i Köpenhamn. Hello Group arbetar i huvudsak med webb- och mobillösningar till exempel i form av responsiva webbplatser och mobilappar. Magnus tog sin examen 2008 efter tre års studier i kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde.

Magnus Lönnegren berättar om sitt jobb som UX Architect

- Nu arbetar jag som UX Architect på en byrå i centrala Köpenhamn. Vi är omkring 40 anställda, varav UX-designavdelningen består av cirka tio medarbetare. Vi är fyra UX Architects och de övriga på avdelningen är grafiska designers och projektledare.

Ingen dag är den andra lik när Magnus kommer till jobbet.

- En dag på jobbet brukar innebära att jag på morgonen kommer till mitt skrivbord där jag tar en runda på internet och kollar diverse bloggar för att hänga med i vad som händer i branschen kring framför allt användbarhet. Sedan kan nästan vad som helst hända, faktiskt.

Som UX Architect är Magnus vardag både utmanande och inspirerande.

- Jag har hittills gjort allt möjligt, som att detaljdokumentera mobilappar i 200-sidorsdokument, gjort sitemaps och ritat wireframes i olika omfång av webbsidor och mobilappar, analyserat användbarhetstester, träffat mängder av människor i form av kollegor, kunder och partners, löst oväntade problem tillsammans med grafiker och utvecklare på bästa möjliga sätt under stor tidspress. Det är en mycket varierande och utmanande vardag, och oftast väldigt rolig.

I framtiden hoppas Magnus att han fortfarande jobbar som UX Architect.

- Kanske är jag kvar på samma ställe, kanske har jag landat i ett annat spår här till exempel inom human factors som spelar en stor roll och som jag tycker verkar vara spännande.

 

Mer om Magnus Lönnegren
 

Arbetar som

UX Architect

Förebild

På senare tid har jag blivit väldigt imponerad av Facebook. Det är en jätteplattform, som tilltalar människor på många olika sätt och som ständigt är i rörelse och utveckling. Det är många trådar som ska hållas ihop.

Vad ger dig energi?

När man inser att det fortfarande görs väldigt många dåliga lösningar, på väldigt många olika nivåer. Det blir ännu mer spännande nu när det kommer in allt fler tyngre och säkerhetskrävande funktioner i till exempel mobiltelefonerna, såsom lösningar för allmänna betalningsmedel, eller bara att kunna köpa kollektivtrafikbiljetter. Detta kräver god användbarhet inte bara i själva designen, utan framför allt som helhetsupplevelse.

Bästa tipset till den som står i valet och kvalet?

Ta det lugnt, men våga chansa. Förutsatt att all kommande teknisk utveckling inte går tillbaka till analog teknik igen, så är UXD framtiden.