Tidigare studenter berättar

Här finner du ett par intervjuer med tidigare studenter inom programmet Datautveckling med inriktning systemvetenskap.

Wictor Mårtensson

Wictor Mårtensson läste Datavetenskapligt program på Högskolan i Skövde och arbetar idag på IT-avdelningen på Cejn AB, ett internationellt företag med huvudkontor i Skövde. Företaget tillverkar snabbkopplingar och är intressant ur ett IT-perspektiv då arbetet handlar om att anpassa IT-stödet så att det på bästa sätt främjar verksamheten.

– Jag läste det fyråriga Datavetenskapliga programmet på Högskolan i Skövde. Jag valde programmet då jag sedan tidigare var intresserad av datorer och att det verkade ge en bred förståelse inom ämnet.

Lär sig förstå organisationen

Just nu arbetar Wictor med att skapa arkitekturen till företagets nya datalager som kommer att ligga till grund för ett lyft av företagets beslutstödsystem.

– Jag samlar in information från verksamheten för att få fram krav på det nya beslutstödsystemet. Tillsammans med övriga projektmedlemmar analyserar jag informationen och avgör hur vi ska gå vidare i projektet. Jobbet är intressant då jag får en bred förståelse för organisationen samtidigt som jag får jobba med de tekniska bitarna. Samtidigt måste jag lösa löpande problem och förfrågningar från verksamheten, ofta i form av rapporter som skall skapas eller ändras.

Nicklas Bergfeldt

Nicklas Bergfeldt läste till systemprogrammerare, tog en magister i Datavetenskap och blev till sist teknologie licentiat på Högskolan i Skövde. Idag driver han Västgöta-Data AB tillsammans med sina kompisar Andreas Hansson och Adam Rehbinder.

"Stor nytta av det jag lärde mig på Högskolan i Skövde"

Jag läste först till Systemprogrammerare eftersom det är vad jag innerst inne brinner för; att i den digitala världen kunna skapa precis vad som helst. Sedan byggde jag på till en magisterexamen i Datavetenskap eftersom det var ett bra avstamp inför eventuella fortsatta studier. Jag fastnade för den akademiska världen och fortsatte läsa till teknologie licentiat. Jag var verkligen nöjd med min studietid på högskolan och jag känner att jag fått stor nytta av det jag lärde mig.

"Jag älskar verkligen mitt jobb"

Nicklas är tekniskt ansvarig och chef på företaget vilket gör att arbetsdagarna blir mycket varierande och innehållsrika. En arbetsdag kan handla om allt från att lösa ett programmeringsproblem, designa en databasmodell eller tänka ut nya algoritmer, till att coacha i projektledning och åka på säljmöten.

– Vissa dagar kan jag ta helt ledigt, och vissa tillfällen behöver jag jobba 32 timmar i sträck för att lösa problem. Jag älskar verkligen mitt jobb för det är denna typ av stimulans och utmaning jag vill ha.

– Jag ser mycket positivt på framtiden. Vårt företag kommer kunna fortsätta växa och jag kommer kunna fortsätta hålla på med det jag älskar.