Var jobbar tidigare studenter?

Som datavetare har du goda förutsättningar att arbeta med programvaruutveckling, till exempel som systemutvecklare eller programmerare. Med några års erfarenhet i näringslivet tar flera datavetare steget vidare till att bli projektledare eller IT-ansvarig. Flera av våra datavetare arbetar idag på utvecklings- och forskningsavdelningar i företag inom IT-industrin, eller på universitet och högskolor. På den här sidan ger vi röst åt ett par av dem och längst ned hittar du en längre lista med exempel på var du hittar våra tidigare studenter.

Måstern Köllerström, Sales Manager, InExchange Factorum AB 

Mårten Köllerström är Sales Manager på InExchange Factorum AB, ett av Sveriges snabbast växande internetföretag. Mårten har pluggat datavetenskap på Högskolan i Skövde. I en intervju berättar Mårten om sitt arbete och vilken nytta han haft av sin utbildning. 

Läs hela intervjun med Mårten

Per Stollenwerk arbetar på Ericsson Microwave Systems i Göteborg och är delaktig i utvecklingen av det nätverksbaserade försvaret.

– Detta arbete är till stor del outforskat, och för att få alla parter att sträva mot samma långsiktiga mål krävs ett nära samarbete med både kund och samarbetspartners.

– För att leva upp till de krav och förväntningar som ställs krävs dels förståelse och helhetssyn, men även detaljkunskaper inom ett flertal områden såsom datakommunikation, distribuerade system och programmeringsmetodik.

– På det datavetenskapliga programmet får man grundkunskaper inom allt från tidig verksamhetsanalys, till konstruktion och implementation av databaserade system där helhetssyn och kommunikation mellan människa och teknik är en naturlig del.

Ramon Radnoci arbetar som systemutvecklare på Help-IT AB.

- Mitt jobb som systemutvecklare på Help-IT AB består av utveckling av kundanpassade system. Jag arbetar under hela utvecklingsprocessen från analysfasen till implementation och testning. Jag utvecklar både för PC och mobila enheter såsom iPhone, iPad och Android-smartphones.

- Intresset för IT har jag haft sedan länge. Jag läste på IT-Gymnasiet i Skövde, med teknisk inriktning, och direkt efter gymnasiet började jag 4års studier på det Datavetenskapliga Programmet vid Högskolan i Skövde. Här lärde jag mig mycket som jag har användning för i mitt dagliga yrke. Bland annat databashantering, nätverkskommunikation, programmering, testning, att arbeta i projekt och inte minst att skriva formella texter och hålla i presentationer.

- Examensarbetet var väldigt nyttigt då det var mitt första längre projekt där jag lade upp en planering och arbetade utefter den. Jag har aldrig varit personen som gillat att stå och hålla presentationer, men tyckte till och med att det var riktigt kul. Även mina kunskaper i engelska förbättrades då eftersom mycket inom IT är på engelska. Jag både skrev exjobbet och höll alla presentationer på engelska

- Jag är nöjd att jag valde det Datavetenskapliga Programmet och kan rekommendera andra detsamma. Programmet ger en bra förberedelse inför arbetslivet och en bra grund att bygga vidare på.

Våra andra före detta studenter hittar du bland annat här
 

Företag, plats Titel
Saab Training Systems Principal research scientist
Google, Tyskland Software engineer
Westerstrand Software engineer
Chalmers Professor, Head of Software Engineering Division
Saab AB Electronic Defense Systems Research engineer
Saab Microwave Systems Software engineer
Google, Test, Schweiz Scientist / Software engineer
Experis IT Consultant
FOI Scientist
Tieto Software developer
Västgöta-Data CEO
Google, Schweiz Software engineer
Siminn, Island Manager IT Operations
Volvo IT Application developer
inExchange Factorum AB Chief technology officer
Högskolan i Skövde Researcher / lecturer / professor