2013: Kostnadseffektiv design och framtagning av flexibel innerförpackning åt elektronikprodukter

Sofie Berglund i samarbete med Abilia AB. Abilia utvecklar, tillverkar och säljer hjälpmedel till personer med funktionshinder. Företaget har över tvåhundra produkter i omlopp som ständigt är under utveckling. Den snabba utvecklingen har gjort att förpackningarna måste tas fram i samma takt som produkterna, något som både är dyrt och tidskrävande. I dagsläget har Abilia löst problemet genom att rulla in produkterna och dess tillbehör i rosa bubbelplast, något som inte utstrålar den professionalism som företaget önskar.

Problemet löstes genom att standardisera ytterförpackningarna samt utveckla en flexibel innerförpackning som kan användas till många av företagets produkter, trots skillnader i utseende och storlek.

Den flexibla lösningen består av två delar, en produktpresentationsdel och en tillbehörsdel.

Förpackning

Produktpresentationsdelen, som är till för huvudprodukten som i många fall har ett mobiltelefonliknande utseende, har en konstruktion med nedvikbara flikar som gör det möjligt att skapa en vinkel och på så vis kila fast produkterna, oavsett storlek, och garantera en säker transport ut till kunderna. Tillbehörsdelen kan regleras i både höjdled och sidled för att motverka onödiga rörelser och för att kunna anpassas till alla produkters tillbehör.

Vid projektets start var det åtta av företagets viktigaste produkter som var inkluderade, men det visade sig att lösningen kunde anpassas till många fler. Lösningen uppskattades av företaget och är nu under arbete för att sättas i produktion.

Förpackning

Hela rapporten kan läsas på http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:his:diva-8431