2013: Modulärt låssystem till RBS-kabinett

Emma Sundelius & Josefin Almqvist i samarbete med Ericsson. Ericsson är ett världsledande företag inom telekommunikationsindustrin. De utvecklar och producerar bl.a. utrustningen som gör det möjligt att genomföra mobiltelefonsamtal till varandra. Utrustningen hålls skyddad i ett kabinett, som är placerad på radiobasstationer (RBS), och uppgiften var att utveckla ett modulärt låssystem till deras RBS-kabinetter.

Modularitet används för att kunna tillfredställa kundernas krav och önskningar på ett kostnadseffektivt sätt med hjälp av utbytbara delar, vilket gynnar både Ericsson och kunderna. Produkten skulle även passa in i Ericssons produktkatalog och framförallt vara tydlig och enkel att använda.

Lösningen blev ett så kallat lyfthandtag som går att låsa med antingen cylinderlås eller hänglås. Kunden väljer vilket som ska användas och endast cylindern i mitten av låsmekanismen ändras medan resten av produkten är lika i de båda fallen, det är denna funktion som gör den modulär. Handtaget samverkar med en spanjulett (lång stång) som stänger dörren genom att haka fast i fästen och det är handtagets uppgift att röra spanjuletten neråt vid öppning.

När användaren ska öppna dörren tas först hänglåset bort för att möjliggöra vridning av toppen på låsmekanismen, detta gör att handtaget är upplåst. Sedan tar användaren tag nere i den utstickande delen på handtaget och för det uppåt tills det tar stopp, dörren är nu upplåst och kan enkelt öppnas genom att hålla i handtaget och dra utåt.

Fördelarna med produkten är att den kan delmonteras för att förenkla installationen, den har materialbesparande design som även är anpassad för att kunna gjutas och den är dessutom ergonomiskt anpassad. Den är även utformad med diskreta men ändå tydliga indikationer som visar hur handtaget och låsmekanismen ska användas.

handtag

Baksidan av produkten är likadan oavsett om hänglås eller integrerat lås används.

handtag på tak

Produkten på ett kabinett som bland annat kan vara placerat på ett hustak.

Hela rapporten kan läsas på http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:his:diva-8622

Emma Sundelius och Josefin Almqvist
Emma och Josefin