2013: Utveckling av vippgunga för barn i åldrarna 1-3 år

Emilia Andersson i samarbete med HAGS Aneby AB .

Vippgunga och EmiliaHags Aneby AB (http://www.hags.se/) som är ett företag som är stora inom bland annat lek och parker.

Syftet med examensarbetet var att utveckla en vippgunga anpassad för barn i åldrarna 1-3 år och målet var att vippgungan trots anpassningen ska kunna användas och samtidigt uppskattas av barn i alla åldrar och av ett såväl som flera barn.

Resultatet är en vippgunga som är anpassad för barn i åldrarna 1-3 år med markanta handtag och ett rotationscentrum placerat nere vid marken med ett gummielement som dämpning. Vippgungan är anpassad på så vis att den har låg sitt- och fallhöjd, en upphöjning på sitsen som minskar risken att kana av och dämpning som gör gungningen lugnare och mer säker. Vippgungan kan även användas av äldre barn, bland annat tack vare de starkt framträdande handtagen som bidrar till många extra lekvärden. Ett lekredskap med högt lekvärde erbjuder många lekmöjligheter och en sådan produkt kan tänkas locka fler köpare. Några av de extra lekvärdena, utöver att två personer kan vippa tillsammans, är att:

Ett barn kan vippa ensam genom att stå eller sitta på vippgungans centrum. Vuxna kan hjälpa de primära användarna genom att stå bredvid och ta fart med hjälp av handtagen. Barnen kan stå upp på sitsarna och hålla sig i handtagen. Barn kan balansera genom att gå fram och tillbaka på den. Ca 4-5 barn kan sitta och gunga samtidigt tack vare avsmalningarna längs hela vippgungan.

vippgunga

I tester under arbetets gång har gungan roat barn från ett till sju år.

Hela rapporten kan läsas på http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:his:diva-8272