User Experience Design, 180 hp

Grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2. Eller: Matematik B, Samhällskunskap A. (eller motsvarande kunskaper)

Kandidatexamen
ht 19Gamla utbildningsplaner

Programmet fokuserar på design av lättanvända IT-system. Vare sig det gäller en mobiltelefon, instrumentpanelen i en bil, eller kontrollsystemet i kärnkraftverk behöver informationen presenteras på rätt sätt vid rätt tidpunkt. Som User Experience Designer skapar du IT-system som funkar. Sex representanter från näringslivet är med i vårt programråd vilket garanterar dig uppdaterad och eftertraktad kompetens efter examen.

Är du intresserad av psykologi, datavetenskap och design är det här utbildningen för dig. Samspelet mellan användare och informationsteknologi är roligt och utmanande. Du är social och vill arbeta med människor och designa informationsteknologiska system som är lätta, effektiva, och roliga att använda. Utbildningen fokuserar på psykologi, design samt de "mjukare" aspekterna av datavetenskap.

UXD-programmet startade hösten 2013 och är en vidareutveckling av det tidigare Kognitionsvetenskapliga programmet som startade redan 1993. Just denna utbildning fick bästa betyg 2012 ("mycket hög kvalitet") i Högskoleverkets undersökning.

Det här läser du på programmet User Experience Design

User Experience Design har ett starkt fokus på att skapa en bra användarupplevelse för olika typer av IT-system. På programmet får du redskapen och kunskaperna för att kunna ta fram och förbättra gränssnitten i till exempel smartphones, navigationssystem i bilar, med mera.

Utbildningen är tvärvetenskapligt och kombinerar kunskaper från psykologi, datavetenskap och designvetenskap. Kurserna på programmet innehåller både praktiska och teoretiska moment och vi använder realistiska problem och övningar som liknar de utmaningar som du kommer ställas inför i din framtida yrkesroll. Du får också goda kunskaper i vetenskaplig metoder.

Jobb efter examen User Experience Design

UX-designer är en eftertraktad kompetens och nyligen rankades yrket som det nionde bästa (av 50) i USA av sajten Glassdoor. Placeringen baseras på arbetstillfällen, lön och jobbtillfredställelse. På en tidigare lista, presenterad av CNN, var User Experience Designer det 14:e bästa jobbet (av 100) i USA.

Läs mer om hur det är att jobba som User Experience Designer i intervjuerna med Annelie och Magnus. Under Jobb och framtid hittar du mer information.

Läsa vidare efter programmet User Experience Design

Efter examen kan du välja att bygga på din kandidatutbildning med en forskningsinriktad master eller magister i människa-robotinteraktion (120hp resp. 60hp) som gör dig attraktiv för vidare forskarstudier eller forsknings- och utvecklingsintensiva verksamheter i näringslivet men du blir också behörig att läsa vidare på många andra högskolor/universitet eller på våra partneruniversitet utomlands.

Forskning i anknytning till informationsteknologi

Se hemsidan för forskningsmiljön informationsteknologi.

Fråga din HJÄLTE

Studenthjälte Santino Mariano

Santino är din HJÄLTE och finns tillgänglig för frågor hela vägen fram till terminstart.
Läs mer om Santino och hans studier inom User Experience Design.

Grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2. Eller: Matematik B, Samhällskunskap A. (eller motsvarande kunskaper)

Kandidatexamen
ht 19Gamla utbildningsplaner

Vill du veta mer om utbildningen och hur det är att studera i Skövde?

De personuppgifter du lämnar i formuläret kommer Högskolan i Skövde bara att använda för just detta specifika ändamål. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter: www.his.se/gdpr

JANA RAMBUSCH

Programansvarig


0500-448838
Jana Rambusch
FRÅGA MIG
* Fält är obligatoriskt De personuppgifter du lämnar i formuläret kommer Högskolan i Skövde bara att använda för just detta specifika ändamål. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter: www.his.se/gdpr

FrågaMagnus Andrén

studievägledare 

Magnus Andrén

magnus.andren@his.se
0500-448097

Liten konkurrens på arbetsmarknaden för datavetare

Det är idag liten konkurrens om jobben för datavetare och det ser ut att fortsatt vara det på fem års sikt. Det gäller både nyexaminerade och datavetare med yrkeserfarenhet. Datavetares kompetens är mycket efterfrågad.

låg konkurrens datavetare

Källa Saco

Sök till programmet

Du gör din anmälan via webbportalen www.antagning.se mellan 15 mars och 15 april. Du anmäler dig direkt på hemsidan genom att skapa ett användarkonto. När du är inloggad kan du välja vilka utbildningar du vill anmäla dig till.