Theresa Skaf

Theresa Skaf vill bidra till att göra skillnad i människors liv och förebygga psykisk ohälsa. Här berättar hon om hur det är att läsa Kognitiv neurovetenskap – tillämpad positiv psykologi i Skövde!

Foto Theresa Skaf

Vad är det som gör programmet Kognitiv neurovetenskap - tillämpad positiv psykologi så roligt/intressant?

Att man får lära sig om hur vi människor fungerar i olika bemärkelser, både psykologiskt och biologiskt. Vi får djupdyka i forskningen kring vad som får oss att må bra och blomstra. Många saker som människor tror ska göra dem lyckligare gör i själva verket inte det. Det är roligt att utmana sådana föreställningar och samtidigt lära sig vad som ger riktig långvarig lycka och hur man tillämpar detta i sitt eget liv men även andras. Med det sagt är nog det allra roligaste den resan man gör inom sig själv, att man lär känna sig själv på ett nytt sätt. Vi har även otroligt bra lärare som bidrar till att kurserna blir intressanta. 

Hur är det att plugga i Skövde?

Jag tycker om att plugga i Skövde! Jag flyttade hit från Stockholm och jag är så tacksam att jag vågade ta det steget. Jag var lite tveksam till Skövde i början om jag ska vara ärlig, men jag tycker att det är en otroligt mysig stad. Även fast staden är relativt liten om man jämför med Stockholm, så finns allt man behöver. Det är som en liten storstad. Det bästa med Högskolan är nog alla vänner jag har fått. Något som jag även uppskattar är att det är så pass liten högskola så att man kan ha bra kontakt med sina lärare. 

Vad vill du göra/jobba med efter examen?

Jag drömmer om att på något sätt jobba med ungdomar och deras psykiska hälsa. Hur detta ska se ut vet jag inte riktigt. Kanske som kurator eller liknande. Eller åka runt och föreläsa och ha workshops om psykisk hälsa.  

Vad ser du mest fram emot med ditt blivande yrke?

Att få göra en skillnad i människors liv, och kanske förebygga psykisk ohälsa bland unga. Jag tror att ungdomar idag lätt glömmer bort att prioritera sig själva och vad som är viktigt för deras välbefinnande på grund av press från alla håll. Sociala medier, skola, föräldrar, etc. Om man i tidig ålder får börja reflektera över vad man själv anser är viktigt och hur man tar hand om sig själv på ett bra sätt tror jag att detta kan bidra till att förebygga uppkomsten av psykisk ohälsa. 

Varför borde fler välja att läsa programmet?

För att lära sig om hur människor fungerar och vad man kan göra för att må bättre och använda den kunskapen för att göra en skillnad i människors liv. Jag tycker att det är så relevant i tiden. När strävan efter materiella och ytliga saker är som störst så har det psykiska välmåendet glömts bort. Denna trend måste vändas och för att det ska hända behövs människor med den kompetensen vi har.  

Och till sist, har du några tips till blivande studenter?

Våga flytta från din hemstad och testa något nytt! Hitta bra vänner som du kan plugga tillsammans med, det hjälper så mycket under de stressfyllda tentaveckorna. Och glöm inte att NJUTA! Det är så otroligt kul och stimulerande att lära sig nya saker, lära känna nya människor, osv. Man glömmer ofta bort allt det bra bland tentor och inlämningar. Studietiden kommer ta slut, så ta tillvara på den! 

Har du frågor till Theresa?

Kontakta henne på mejladressen: a15thesk@student.his.se

 

Psykologisk coach byter namn

Programmet Psykologisk coach har bytt namn och heter nu Kognitiv neurovetenskap - tillämpad positiv psykologi.