Studentintervjuer

Här kan du läsa om studenter som läser eller har läst Nätverks- och systemadministration.

"Var personlig och visa intresse!"

Anton Lindström arbetar på GleSYS Internet Services AB som systemadministratör i Falkenberg. GleSYS hyr ut servrar och arbetar med administration och support för kundernas webbplatser. För bara ett år sedan tog han examen i datalogi efter tre år på programmet för nätverks- och systemadministration vid Högskolan i Skövde.

Åtta till fem-jobb

Arbetsdagarna i Antons liv är ofta ganska olika varandra.
– Jag har ansvar för backupsystem, så jag ser till så att alla kunders backuper fungerar. Vi kör backuper varje natt och jag ser till så att det finns tillräckligt med lagringsutrymme. Jag ser också till så att alla interna tjänster fungerar och att alla kunder kan komma åt Internet med sina servrar och att nätverket fungerar som det ska. Dessutom svarar jag på supportärenden från våra kunder och försöker lösa de problem de har.

Oftast är det ett åtta till fem-jobb, men personalen roterar i en beredskap, för att säkerställa att allt fungerar som det ska, dygnet runt.
– Vi har beredskap, så vi kan få rycka ut mitt i natten om något inte fungerar som det ska eller om det händer något. Men jag har inte beredskap varje vecka, vi roterar i personalen så att vi har olika veckor.

I efterhand ser man nyttan av vissa kurser

Tiden på Högskolan i Skövde tycker Anton var bra. Flera av kurserna han läste kändes inte så meningsfulla just då, men har visat sig vara väldigt bra i efterhand på arbetsmarknaden. Och så tvärtom förstås, kurser som var roliga men som visade sig ha liten nytta för det jobb Anton har idag.
– Vissa kurser var väldigt bra och så här i efterhand så har vissa kurser visat sig vara väldigt mycket bättre än vad man trodde när man läste dem. Operativsystem var en sådan kurs. Så här i efterhand är det lättare att förstå ett helt koncept. Sen så har det visat sig tvärtom också, en del kurser kanske jag inte behövde ha.

Personligt engagemang viktigt när man söker jobb

Under sin studietid hade Anton inga direkta kontakter med arbetslivet, sitt första jobb efter examen fick han istället genom sitt personliga engagemang.
– I efterhand hade det varit väldigt bra att ha någon kontakt med arbetslivet och kanske åka ut och se lite hur det fungerar i det verkliga livet. Mitt första jobb fick jag faktiskt av en spontan arbetsansökan som jag skickade till ett par företag och jag fick svar från flera av dem! Det är viktigt att man har ett personligt engagemang, det var det som gjorde att jag fick jobbet. Det är svårt att få jobb om man bara skriver att man har en examen i något, man får göra det mer personligt och visa intresse.

I framtiden hoppas Anton att han fortfarande jobbar som systemadministratör eller operationspersonal.
- Och då kanske jag hanterar lite mer skalbara miljöer och då på en ännu mer avancerad och ingående nivå än vad jag gör idag.

"Mer än bara data data data..."

Simon Wallin läste Nätverks- och systemadministration på Högskolan i Skövde och idag arbetar han som Supporttekniker för Logica i Mariestad. När Simon valde utbildning var det inte ett svårt val, han har alltid haft lätt att förstå datorer och han ansåg att nätverk överlag är något som alltid kommer att krävas från företag numera.

Simon valde att läsa på Högskolan i Skövde eftersom det var en av de högskolor som faktiskt erbjöd en nätverksinriktad utbildning och som tidigare blivit omtalad för att ha bra datautbildningar.

– Det som var bra med programmet var att man fick arbeta mycket praktiskt och det som programmet har gett mig är en god framtid.

På Logica i Mariestad arbetar Simon som en Supporttekniker och det är något som han trivs med. Han menar att det är så mycket mer än bara data data data... att det till stor del handlar om kundkontakt, felsökningar och hur man faktiskt använder de resurser som finns till förfogande.

– Mitt jobb fick jag mer eller mindre serverat på ett silverfat redan innan jag faktiskt pluggat klart, jag kommer absolut att fortsätta inom detta område även om jag kanske kommer att börja gå ifrån just användarkontakten och gå mot en mer ledarroll. Kanske kommer jag att inrikta mig mer på att styra upp och bestämma hur en IT-plattform ska se ut för ett företag.

"Från Island till Nätverks- och systemadministration på Högskolan i Skövde."

Hilmar Örn Gunnarsson läser Nätverks- och systemadministration på Högskolan i Skövde och han tycker att programmet har en bra balans mellan praktik och teori.

Varför Hilmar valde Nätverks- och systemadministration var för att han var väldigt intresserad av datorer. Att han valde Högskolan i Skövde berodde på två lärare från Högskolan i Skövde som hade en introduktionsdag på Island.

– Den här typen av utbildning finns inte tillgänglig där jag kommer ifrån och jag tycker att det var perfekt för mig eftersom utbildningen inkluderar massor av praktiskt arbete som jag tror är användbart när jag skall bege mig ut på arbetsmarknaden.

Det bästa med programmet är enligt Hilmar är att det är en bra balans mellan praktik och teori.

– Man får en bra insikt i infrastrukturen men den bereder en också för arbetsmarknaden och jag hoppas att utbildningen ger mig en bra bas till vidare framtida jobb. Jag skulle vilja se några kurser i programmet som tillexempel kryptologi och IT- rätt men problemet är att jag inte skulle vilja ta bort någon annan kurs i programmet.

I framtiden har Hilmar planer på att ta magisterexamen direkt efter den här utbildningen.

– Om fem år hoppas jag att jag har ett jobb i den här sektorn som jag studerar just nu. Jag skulle vilja arbeta som systemadministratör eller säkerhetskonsult.