Högskoleprovet

Högskoleprovet mäter kunskaper och färdigheter som är viktiga i alla universitets- och högskoleutbildningar. Ett resultat på högskoleprovet ger ett mått på förmågan att klara av högre studier.

Om du har gjort högskoleprovet placeras du automatiskt i ytterligare en urvalsgrupp när du söker en utbildning som du är behörig till. Den som även har ett slutbetyg från gymnasiet eller ett studieomdöme från en folkhögskola konkurrerar alltså i två urvalsgrupper. 

Högskoleprovet två gånger per år

Högskoleprovet äger rum två gånger per år, på en lördag varje vår och höst. Från och med 2018 kommer höstens prov att ges på en söndag.  

Anmälan

Här anmäler du dig till provet. Anmälningsavgiften är 450 kronor och för att din anmälan ska var giltig måste betalningen vara genomförd före kl. 24.00 sista anmälningsdag. Observera att det inte går att betala via plusgiro på sista anmälningsdag. 

Det finns inga krav på medborgaskap, uppehållstillstånd eller ålder men du måste alltid kunna legitimera dig. Provet finns bara på svenska. Om du anmäler dig med svenskt personnummer måste din legitimation som du visar fram på provdagen innehålla det personnumret. Läs mera om legitimation.

Anmälan är personlig och avgiften kan inte återbetalas. Om du ångrar din anmälan eller uteblir från provet får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa provtillfälle eller till någon annan person.

Efter sista anmälningsdag finns det inte möjlighet att göra en sen anmälan.

Har du problem med att anmäla dig, kontakta Elin Tomasdottir via e-post hogskoleprov@his.se eller tfn 0500-44 80 00.

Resultatet gäller i fem år

Du kan använda ditt resultat för att söka till högskolan i fem år. Det är alltid ditt bästa resultat från de senaste fem åren som gäller.

Anpassat prov

För dig som har dyslexi eller är svagt eller gravt synskadad finns det möjlighet att skriva ett anpassat högskoleprov. För detta krävs att du har ett giltigt intyg. Intyget ska du skicka in till Högskolan i Skövde samtidigt som du anmäler dig till provet eller senast sista anmälningsdag. Vid anmälan, när du anmäler dyslexi/synskadad får du information om det redan finns ett intyg registrerat på dig. Då behöver du inte skicka in ett nytt intyg.

Intyget på din dyslexi ska vara från en legitimerad logoped eller från en intygsgivare som Universitets- och högskolerådet har godkänt. Personer med synskada ska styrka behov av anpassning genom intyg från syncentral.

Läs mer om provet för dyslektiker.

Läs mer om provet för synskadade.

Provorter

De orter där Högskolan i Skövde anordnar högskoleprovet är Falköping, Lidköping, Mariestad, Skara och Skövde.

Anpassat prov, för den som har dyslexi eller svagt eller gravt synskadad genomförs endast vid Högskolan i Skövde.

Mer information

Här kan du läsa mer om högskoleprovet.

 

Anmälan till högskoleprovet

Nästa prov äger rum lördagen den 4 april

Du anmäler dig via webben. Anmälan är öppen från 15 januari till 3 februari.

Gå till anmälan

Högskolan i Skövde tar tyvärr inte emot sena anmälningar. Byte av provort är inte heller möjligt när sista anmälningsdag har passerat!

Provdatum & anmälningsperiod

2020

provdatum lördag 4 april

  • Anmälan är öppen till måndagen den 3 februari

provdatum lördag 4 april
Anmälan
15 januari - 3 februari

Kontakt

Har du frågor rörande högskoleprovet?

Kontakta:
Elin Tomasdottir

E-post: hogskoleprov@his.se
Telefon: 0500-44 80 00

Högskolan i Skövde
Box 408
541 28 Skövde