Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Virtuell miljö ger säkrare test av samarbetet mellan människa och robot

      Forskningsgrupp IPSI
      Forskningsmiljö Institutionen för informationsteknologi

      Kort om projektet

      Projektnamn

      Projekttid

      April 2015 – Mars 2020

      Finansiering och samverkan

      KK-stiftelsen, Högskolan i Skövde och Volvo Cars Corporation, Volvo Cars Corporation Industriella mentorer: Rodney Lindgren Brewster, Marcus Frantzén

      Robotar kan innebära en säkerhetsrisk för människor. Detta projekt handlar om att göra det säkrare att testa interaktionen mellan människa och robot genom att förlägga testerna till en virtuell miljö.

      Patrik Gustavsson är doktorand inom företagsforskarskolan IPSI. I hans forskning undersöker han hur interaktionen mellan en människa och robot ska gå till för att de ska kunna samarbeta. Forskningen sker i samarbete med Volvo Cars.

      Säkerhetsrisker fördröjer införandet

      Människa-robot samarbete är en term som handlar om att en människa och robot ska samarbeta på ett sätt som förbättrar en arbetsprocess i industrin. Denna teknik har blivit intressant under de två senaste decennierna och har börjat implementerats på några arbetsstationer men robotar är farliga för människan om inte tillräckligt med säkerhetsåtgärder genomförs. På grund av detta har införandet varit långsamt. Detta projekt handlar om att underlätta arbetet för att införa nya celler genom att kunna testa interaktion mellan människa och robot på ett säkert sätt.

      Interaktionen testas i en virtuell miljö

      Då fysiska robotar innebär en säkerhetsrisk för människan fokuserar det här projektet på att arbeta med virtuella robotar. En plattform med virtuell verklighet (VR) har tagits fram för att testa interaktionen med en robot. Virtuell verklighet är en teknik där en människa omsluts helt av en virtuell miljö och kan interagera med digitala objekt. Virtuell verklighet har de senaste åren börjat växa inom datorspel vilket har medfört att VR-tekniken har blivit bättre och billigare.

      Under projektets gång har en fysisk demonstrator tagits fram för att testa taligenkänning, haptisk styrning och förstärkt verklighet för att samarbeta med en robot. Denna var begränsad till en applikation, att montera en bilmodell och för att få till säkerheten användes en kollaborativ robot med sänkt hastighet. Därefter har samma applikation implementerats i VR-plattformen så att samma interaktion kan testas som på den fysiska demonstratorn för att jämföra dem.

      Då denna plattform är virtuell så kan nya applikationer testas genom att byta ut virtuella objekt och det finns ingen risk att roboten skadar människan under dessa tester.

      Läs mer:

      Människa-robot-interaktion med virtuella verkligheter

      Projektledare

      Bitr. lektor i produktionsteknik

      Medverkande forskare

      Publicerad: 2020-02-05
      Senast ändrad: 2020-02-05
      Sidansvarig: webmaster@his.se