Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Högskolan i Skövde, länk till startsida

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Kulturarvsseminarium 2021

   Kulturarvsseminarium 2021

   Välkommen till årets seminarium kring kulturarv och spelteknologi. Årets seminarium äger rum 7–8 oktober i Insikten, Portalen, Högskolan i Skövde.

   Årets tema: Kulturarvsförmedling som digitalt tidsresande

   Vårt arbete med att presentera exempel på digital hållbar kulturarvsförmedling firar jubileum. Det är i år tionde året i följd som vi välkomnar studenter, forskare, kulturarvsaktörer, medie- och spelutvecklare med intresse för området.

   Tematiskt tänker vi att de projekt som brukar presenteras på seminariet i hög grad har det gemensamt att de lyfter fram berättelser ur historien. Digitala verktyg används till att förmedla natur- och kulturarv. När vi tar del av berättelserna kan vi därför sägas göra en form av digitala tidsresor. Kanske kan vi som en följd av pandemin i år också få se exempel på extra innovativa och kreativa vägar att berätta om kulturarv och besöksmål?

   Har du själv något du skulle vilja presentera vid seminariet så hör av dig till Lars Vipsjö: lars.vipsjo@his.se

   Illustratör: Sigurd Nordberg

   Program 7-8 Oktober

   7 Oktober (presentationer 10-16)

   • 10:00 Introduktion, Lars Vipsjö
   • 10:15 Lissa Holloway-Attaway, Högskolan i Skövde: The history of the book and its relationship to different kind of historical media.
   • 11:00 Niclas Loodus-Dristig, Västergötlands Museum: om Fornby-äventyret – en interaktiv tidsresa vid Västergötlands Museum.
   • 12:00 Lunch
   • 13:00 Jonathan Westin, Göteborgs Universitet: Elfängen – Död och Liv. Om den interaktiva rekonstruktionen av Ivar Arosenius hem och användandet av interaktivt berättande där.
   • 14:00 Anna Pärnänen Praesto, Tidaholms museum, Martin Toresson (frilans), Emil Karlsson och Iris Casado Soler (projektdeltagare): Om Gestilrenprojektet. Utmaningar och förhoppningar kring jakten på ett slagfält, samt animerad film som visuellt och pedagogiskt stöd för gestaltning av komplicerad historisk process.
   • 15:00 Lars Vipsjö, Högskolan i Skövde: om KASTiS 2.0 och brädspelet KLUB Sagospelet Skaraborg

   8 Oktober (presentationer 9-14)

   • 9:00 Gustav Wollentz, Nordiskt Centrum för Kulturarvspedagogik (NCK) i Östersund: om projektet Digital Solutions for Applied Heritage – Exploring Transnational Learning Opportunities
   • 10:00 Katarina Tideström och David Anthin, Kistone: om Storytelling och Upplevelseproduktion.
   • 11:00 Jonas Myrstrand, Studio Jox: om VR-projektet Göteborgs Tidevarv och VR-film och Digital Utställning och FilmAPP:ar.
   • 12:00 Lunch
   • 13.00 Elin Eriksson och Ellen Eriksson, dimh (digital innovation with mind and heart): Inspirationsföreläsning om hur dimh arbetar med gamification och meningsfull digitalisering.

   Anmälan Kulturarvsseminarium 2021

   De personuppgifter du lämnar i formuläret kommer Högskolan i Skövde bara att använda för just detta specifika ändamål. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter: www.his.se/gdpr

   Tidigare seminarier

   • Kulturarvsseminarium 2020

    Årets seminarium kring kulturarv och spelteknologi på Högskolan i Skövde ägde rum 1 – 2 oktober. Plats: digitalt via Zoom.

    Årets tema: kulturarvsförmedling, verktyg och plattformar

    Det är nionde året i följd som vi välkomnar studenter, forskare, kulturarvsaktörer, medie- och spelutvecklare med intresse för området, till kulturarvsseminariet vid Högskolan i Skövde.

    Vi ansluter till föregående års teman kring kulturarvsförmedling – hur vi genom kreativitet utvecklar ett innovativt berättande om kulturarv och besöksmål. Årets föredrag och presentationer kommer titta särskilt på hur vi kan använda oss av digitala medier, verktyg och plattformar till att förmedla kultur så väl som natur- och kulturarv.

    Programmet i korthet

    1 oktober 9:45-15:00

    • 9:45 Introduktion, Lars Vipsjö
    • 10:00-10:30 Victor Jansson: Om hur Riksantikvarieämbetet arbetar med digital förmedling samt senaste nytt från KAI (Kulturarvsinkubatorn).
    • 10:45–11:30 Kristofer Vaske: Om "Pappersmaskinen – ett industrihistoriskt spel" på Vadsbo museum i Mariestad.
    • 11:40–12:00 Kristofer Vaske: "Kompetensutveckling, Lättillgängliga verktyg för att förmedla kultur och kulturarv digitalt".
    • Lunchpaus
    • 13:00–13:45 Viktor Lindbäck: Immersiva upplevelser – VR, AR och projektionsbaserad teknik för ökad tillgänglighet och begriplighet.
    • 14:00–14:45 Xenia Zeiler, "Cultural Heritage and the Educational Video Game The Durga Puja Mystery"

    2 oktober 10:00-15:00

    • 10:00–10:45 Lars Vipsjö: Aktuellt i KASTiS 2.0, Transmedialitet i Sagolandet Skaraborg. 
    • 11:00–11:45 Fredrik Hoppstadius, om projektet Platsbaserade Digitala Upplevelser (PDU) vid Geomedia på Karlstads Universitet.
    • Lunchpaus
    • 13:00–13:45 Rebecca Rouse, "AR Design for Cultural Heritage: Reflections on a community-engaged university course for public history"
   • Kulturarvsseminarium 2019

    Seminariet kring kulturarv och spelteknologi ägde rum 3-4 oktober 2019 i Insikten, Portalen, Högskolan i Skövde.

    Tema 2019: Platsutveckling, storytelling och spelmekanik

    Vi fortsätter på förra årets tema kring attraktivt berättande, om hur vi genom kreativitet utvecklar ett innovativt berättande för kulturarv och besöksmål? Årets föredrag och presentationer kommer ge exempel på hur storytellern kan använda sig av digitala medier, spelteknologi och spelmekanik för platsutveckling.

    Detta blir åttonde året i följd som vi välkomnar studenter, forskare, kulturarvsaktörer, medie- och spelutvecklare med intresse för området.

   • Kulturarvsseminarium 2018

    Årets seminarium kring kulturarv och spelteknologi på Högskolan i Skövde äger rum 4-5 oktober. Plats: Portalen i Gothia Science Park, sal Insikten.

    Detta blir sjunde året i följd som vi välkomnar studenter, forskare, kulturarvsaktörer, medie- och spelutvecklare med intresse för området.

    Attraktivt berättande?

    Datorspelen innehåller flera av de gamla medierna och deras berättandetekniker. De kombinerar dem med digital teknik och med spelmekanik. Vad kan vi lära från berättandet som sker i datorspelandet? Hur utvecklar vi ett kreativt och innovativt berättande om kulturarvet som utnyttjar de digitala möjligheterna på ett attraktivt sätt?

    Detta är frågor vi kommer att beröra under seminariet, som även innehåller föreläsningar om och presentationer av exempel på spel, digitala hjälpmedel och berättarformer inom kulturarvssektorn. Har du själv något du skulle vilja presentera vid seminariet så hör av dig till Lars Vipsjö.

   • Kulturarvsseminarium 2017

    Årets seminarium kring kulturarv och spelteknologi på Högskolan i Skövde äger rum 5-6 oktober. Plats G-huset, sal G110.

    Detta blir sjätte året i följd som vi välkomnar studenter, forskare, kulturarvsaktörer, medie- och spelutvecklare med intresse för området.

    Museibesökare passiva betraktare eller deltagare?

    Museerna använder i allt större utsträckning ett digitalt och interaktivt berättande för att fullgöra sitt pedagogiska uppdrag. De stora museerna är ofta väl etablerade besöksmål med ekonomiska möjligheter att utveckla den här typen av berättande. Men hur är det med de små museerna på landsorten? Hur kan de dra nytta av det digitala berättandet för att nå särskilt den yngre publiken? Hur gör vi besökarna delaktiga i berättelserna om vårt kulturarv?

    Detta är den typ av frågor vi kommer att ta upp och diskutera under seminariet, som även innehåller föreläsningar om och presentationer av exempel på digitala hjälpmedel och berättarformer inom kulturarvssektorn. Har du själv något du skulle vilja presentera vid seminariet så hör av dig till Lars Vipsjö.

   • Kulturarvsseminarium 2016

    Årets seminarium kring kulturarv och spelteknologi på Högskolan i Skövde ägde rum 6 och 7 oktober.

    Det var femte året i följd som seminariet anordnades. Till de här seminarierna välkomnar vi studenter, forskare, kulturarvsaktörer, medie- och spelutvecklare som är intresserade av ämnet.

    Temat för året var utvecklingen inom Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR). Hur kan dessa företeelser användas för att gestalta och förmedla Kulturarvet? Hur gör vi besökare och publik delaktiga i berättelserna? Hur gör vi med krav på historisk korrekthet om vi samtidigt vill locka och underhålla?

   • Kulturarvsseminarium 2015

    Vi tackar alla som deltog i seminariet den 1 och 2 oktober 2015. Det var fjärde året Högskolan i Skövde arrangerade ett seminarium kring kulturarv och spelteknologi. Vi välkomnade som vanligt studenter, kulturarvsaktörer, spelutvecklare och forskare som är intresserade av ämnet

    Kulturarv och spelteknologi är en kombination som växer snabbt. Kulturarvet gestaltas i allt högre grad virtuellt via digital bild och ljud. De nya medierna öppnar nya kommunikationsvägar för att förmedla berättelserna. Men hur väver vi samman berättelserna och de interaktiva möjligheterna med objekten och platserna vi vill berätta om, går det att göra sömlöst? Hur gör vi med krav på historisk korrekthet om vi samtidigt vill locka och underhålla? Detta är den typ av frågor vi kommer att ta upp och diskutera under seminariet.

    Samtliga seminarier var i D-huset i sal D105. Utanför salen fanns en informell utställning där det i pauserna gick att testa på några prototyper under utveckling och diskutera med utvecklarna.

   • Kulturarvsseminarium 2014

    Vi tackar alla som deltog i seminariet Kulturarv och spelteknologi den 1-2 oktober 2014 på Högskolan i Skövde. Det var tredje året i rad som det hölls ett seminarium för spelutvecklare och kulturarvsaktörer.

    I en tid när vårt kulturarv allt mer gestaltas virtuellt i olika digitala medier blir det av allt större betydelse att det finns en mötesplats där man kan finna information och byta kunskaper som gör att inte var och en på sitt håll måste återuppfinna hjulet. De årligen återkommande seminariedagarna är en plattform för studenter, kulturarvsaktörer, spelutvecklare och forskare inom ämnet.

    De nya medierna öppnar upp nya kommunikationsvägar för besöksmålsutveckling. Många muséer och besöksmål använder sig idag av spelteknologi, eller "gamification", för att kommunicera och möjliggöra en mer interaktiv och lärorik upplevelse för besökaren. Seminariedagarna vid Högskolan i Skövde bjöd på ett antal exempel som visade hur kommunikationen kring kulturarv kan stärkas med hjälp av spelteknologi.

    Under de två seminariedagarna presenteras en rad olika kulturarvsprojekt inom besöksmålsutveckling. Patrik Zimonyi presenterade projekttankar kring maritim kulturarvsutveckling och hantverksutbildning vid Forsviks varv. Jonathan Sterner från spelföretaget Mobile Storytelling presenterade flera projekt man gjort mot bland annat Västsvenska turistrådet och Statens fastighetsverk. Lissa Holloway-Attaway berättade om projekt hon deltagit i vid Blekinge Tekniska Högskola gentemot Marinmuseet i Karlskrona.

    Från Högskolan i Skövde presenterades exempelvis ett projekt som rör Södra Råda gamla kyrka, appen Elins mysterium och Tiden-utställningen på Regionmuséet i Kristianstad (som startar 25 oktober). Andra programpunkter handlade om lärospel, forskning om förebyggande av sexuell grooming genom dataspel och hur spelteknologi kan användas som ett demokratiskt verktyg genom att virtuellt gestalta planerade förändringar av offentlig miljö.

    Ett av målen med det årligen återkommande seminariet är att hitta nya frön till samverkansprojekt som lyfter kulturarvet och utvecklar Sveriges besöksmål. Flera av de presentationer som gjordes under seminariet 1-2 oktober var också av projekt som startats efter idédiskussioner vid de föregående årens tillfällen.

   • Kulturarvsseminarium 2013

    Den 3 oktober arrangerade Högskolan i Skövde för andra året ett seminarium kring kulturarv och spelteknologi. I seminariet deltog studenter, kulturarvsaktörer, spelutvecklare och forskare som på olika sätt är intresserade av eller sysslar med ämnet.

    Kulturarv och spelteknologi är ett område som växer och breder ut sig i olika riktningar. Kulturarvet gestaltas numera i allt högre grad virtuellt via digital bild och ljud. Detta medför att nya kommunikationsvägar används för att förmedla berättelserna, de som egentligen bär fram kunskapen om kulturarvet.

    I år belyste vi särskilt att kulturarvsförmedling via "gamifiering" är projekt med behov av projektkoordinering samt expertkompetens inom flera fält. I en paneldiskussion tog vi upp frågor som: Vilket innehåll för de nya berättelserna fram? Vem berättar vad? Hur utvärderar man resultaten?

    Arrangörer: Lars Vipsjö, Stefan Ekman och Maria Guadalupe Alvarez Diaz från forskargruppen Media, Technology and Culture. Moderator var Flemming Mouritzen.

   • Kulturarvsseminarium 2012

    Den 7 november hölls höstens seminarium kring Kulturförmedling och mediering på Högskolan i Skövde. Sammankomsten kring nya medier, berättande och kultur gästades av representanter för kulturförmedlande institutioner och andra intresserade organisationer.  

    Arrangörer: Lars Vipsjö, Stefan Ekman och Maria Guadalupe Alvarez Diaz från forskargruppen Teknologi och miljöer i nya medier.

    Syften med seminariet
    • Vi vill ta del av kulturförmedlande organisationers egna visioner och/eller frågor kring medieanvändande och berättande. 
    • Vi tror att det här finns underlag för studentprojekt och examensarbeten och vill därför skapa en kontaktyta mellan kulturförmedlare och intresserade studenter. 
    • Vi menar att det inom de digitala medierna finns tekniker som ger nya möjligheter till transmediering av kulturarv, exempelvis gestaltning av känsliga föremål och miljöer.
    • Vi hävdar att digital 2D- och 3D-grafik, animering, ljud, musik och interaktiv teknik inom spelutveckling erbjuder experimentella förmedlingsmetoder av kulturarv för en ny och bredare publik.
   Publicerad: 2020-02-02
   Senast ändrad: 2021-09-27
   Sidansvarig: webmaster@his.se