Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Högskolan i Skövde, länk till startsida

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Använda virtuell verklighet för att testa interaktion i människa-robot samarbete

   Forskningsgrupp IPSI
   Forskningsmiljö Institutionen för informationsteknologi

   Kort om projektet

   Projektnamn

   Projekttid

   April 2015 – Mars 2020

   Partners

   Volvo Cars Corporation Industriella mentorer: Rodney Lindgren Brewster, Marcus Frantzén

   Finansiering

   KK-stiftelsen, Högskolan i Skövde och Volvo Cars Corporation

   Människa-robot samarbete är en term som handlar om att en människa och robot ska samarbeta på ett sätt som förbättrar en arbetsprocess i industrin. Dock så har införandet av nya celler varit långsam då robotar innebär en säkerhetsrisk för människor. Detta projekt handlar därför om att underlätta införandet av nya människa-robot samarbetsceller genom att kunna testa interaktionen mellan människa och robot på ett säkert sätt. I projektet har en plattform med virtuell verklighet tagits fram där en person kan ta på sig utrustning för att helt omslutas av en virtuell miljö och kan i den miljön samarbeta med en virtuell robot.

   Jag heter Patrik Gustavsson och är doktorand inom företagsforskarskolan IPSI. I min forskning undersöker jag hur interaktionen mellan en människa och robot ska gå till för att de ska kunna samarbeta. Jag började min forskning i början av 2015 och kommer att disputera våren 2020. Min forskning sker i samarbete med Volvo Cars.

   Människa-robot samarbete är en term som handlar om att en människa och robot ska samarbeta på ett sätt som förbättrar en arbetsprocess i industrin. Denna teknik har blivit intressant under de två senaste decennierna och har börjat implementerats på några arbetsstationer, men då robotar är farliga för människan om inte tillräckligt med säkerhetsåtgärder genomförs så har införandet varit långsamt. Detta projekt handlar om att underlätta arbetet för att införa nya celler genom att kunna testa interaktion mellan människa och robot på ett säkert sätt.

   Då fysiska robotar innebär en säkerhetsrisk för människan så riktar sig det här projektet till att arbeta med virtuella robotar. I detta projekt har därför en plattform med virtuell verklighet (VR) tagits fram för att testa interaktionen med en robot. Virtuell verklighet är en teknik där en människa omsluts helt av en virtuell miljö och kan interagera med digitala objekt. Virtuell verklighet har de senaste åren börjat växa inom datorspel vilket har medfört att VR-tekniken har blivit bättre och billigare.

   Under projektets gång har en fysisk demonstrator tagits fram för att testa taligenkänning, haptisk styrning och förstärkt verklighet för att samarbeta med en robot, se figur 1 till vänster. Denna var begränsad till en applikation, att montera en bilmodell, och för att få till säkerheten användes en kollaborativ robot med sänkt hastighet. Därefter har samma applikation implementerats i VR-plattformen, se figur 1 till höger, så att samma interaktion kan testas som på den fysiska demonstratorn för att jämföra dem. Då denna plattform är virtuell så kan nya applikationer testas genom att byta ut virtuella objekt, och det finns ingen risk att roboten skadar människan under dessa tester.

   Projektledare

   Doktorand

   Medverkande forskare

   Publicerad: 2020-02-05
   Senast ändrad: 2020-02-05
   Sidansvarig: webmaster@his.se