Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   EWASS

   Forskningsmiljö Virtual Engineering

   EWASS

   Forskningsgrupp
   Forskningsmiljö Virtual Engineering

   Kort om projektet

   Projektnamn

   EWASS - Förbättrat arbete för operatörer vid montering av kablage

   Projekttid

   Juni 2022 – Juni 2025

   Finansiering och samverkan

   Produktion 2030, Chalmers tekniska högskola, Fraunhofer-Chalmers Centre (FCC), Scania, Volvo AB, Volvo Cars, Wiretronic

   Projektet EWASS ska hjälpa industrin att säkerställa ett hållbart arbetsliv genom att stärka anställda vid montering av kablar med hjälp av simuleringar och robotar.

   Elektrifiering av fordon är det primära sättet för industrin att hjälpa till att nå målet om netto-noll koldioxidutsläpp. Elektrifiering resulterar i ett växande antal elektriska anslutningar, vilket resulterar i ett ökande antal monotona och ansträngande manuella monteringar av kablage. Många kablar är styva och kräver stor muskelkraft vid montering. Kabelnätsinstallationer är bland de vanligaste orsakerna till ergonomiska problem i växter och bidrar till personligt lidande och höga medicinska kostnader.

   Elektrifieringseffekten på arbetskraften

   Som ett resultat av detta påverkar övergången till elektrifiering arbetskraften negativt vad gäller jämställdhet, åldersfördelning och arbetsmiljöns långsiktiga hållbarhet. Teknologier som kollaborativa robotar, så kallade cobots, kan ge monteringsarbetarna makt genom att hjälpa till i befintliga operationer. Det finns dock betydande utmaningar att lösa innan man framgångsrikt introducerar cobots i sammansättningen.

   Hantera utmaningar i planeringsprocessen

   Förutom vanliga utmaningar med cobots som produktivitet, säkerhet och att uppnå ett smidigt och förtroendefullt samarbete med operatören, kräver utformningen av ledningar och kablar också särskild uppmärksamhet. Dessa utmaningar kan hanteras redan i design- och tillverkningsplaneringsfasen med hjälp av virtuella verktyg genom att simulera hela operationen, inklusive människor, cobots och kablage.

   Det är dock svårt att simulera och efterlikna en samarbetsoperation mellan människa och robot av ett flexibelt kabelnät, med tanke på de deformerbara materialen och de oregelbundna formerna på kablar och introduktionen av cobots i ett rörligt löpande band med högt mänskligt engagemang.

   EWASS syftar till att lösa dessa utmaningar med hjälp av kompetens och faciliteter i världsklass i samarbete med konsortiepartners.

   Mål och genomförande

   Projektets mål är att hjälpa industrin att säkerställa ett hållbart arbetsliv genom att stärka anställda vid montering av kablar med hjälp av simuleringar och robotar. Inom projektet genomförs flera studier för att förutsäga operatörers handlingar med hjälp av ögonrörelser, detta med syfte att möjliggöra cobots som kan arbeta proaktivt tillsammans med operatören, och minska situationer där operatören måste anpassa sig till roboten.

   Som en del i att åstadkomma detta förbättrade samarbete utvecklas simuleringsverktyg där olika kollaborativa arbetsflöden med människa och robot kan simuleras och utvärderas gemensamt, allt för att identifiera potentiella risker och anpassa arbetsstationer redan i ett tidigt utvecklingsstatium.

   Koordinator för projektet

   Högskolans projektledare

   Bitr. professor i informationsteknologi

   Professor i integrerad produktutveckling

   Medverkande forskare

   Publicerad: 2022-10-14
   Senast ändrad: 2022-10-14
   Sidansvarig: webmaster@his.se