Föreläsningar från Sweden Game Conference 2019
Hållbarhet inom spel var årets tema för Sweden Game Conference (16-19 oktober). Den 17 oktober var UR på plats och filmade föreläsningar som hölls av spelforskare från Högskolan i Skövde. Föreläsningarna handlade om allt från hur spel kan motverka onlinegrooming till om spel kan få unga att engagera sig för miljön.
Två dagar med platsutveckling, storytelling och spelmekanik
För åttonde året i följd hölls under två dagar ett kulturarvsseminarium på Högskolan i Skövde. Seminariet fungerade som en träffpunkt för studenter, forskare, kulturarvsaktörer, samt medie- och spelutvecklare med intresse för kulturarvsområdet. Årets tema handlade om att genom kreativitet utveckla ett nyskapande berättande om kulturarv och besöksmål.
Prisas för forskning om samarbete mellan människor och robotar
Wei Wang, biträdande lektor inom automatiseringsteknik på Högskolan i Skövde, fick Best Paper Award, på den internationella konferensen ICMR 2019 Conference i Belfast.
Världsunikt lärospel lär barn sätta gränser på nätet
Parkgömmet är ett lärospel som erbjuder Sveriges skolor redskap för att samtala med barn mellan 8-10 år om grooming, gränssättning och rättigheter. Spelet är initierat av stiftelsen Change Attitude och utvecklat av forskare vid Högskolan i Skövde. Under hösten 2019 blev Parkgömmet tillgängligt för alla grundskolor i Sverige, helt kostnadsfritt.
Skaraborgs Hälsoteknikcentrum prisas för samarbete kring välfärdsteknik
Skaraborgs Hälsoteknikcentrum är en samverkansarena för offentlig sektor, näringsliv och Högskolan kring tester och utveckling av välfärdsteknik, metoder och tjänster. Här kan välfärdsteknik och arbetssätt testas och studeras innan de når målgruppen. Projektet uppmärksammades och tilldelades det nyinstiftade priset Årets Digitaliseringsinitiativ av Västra Götalandsregionen.
Skapar spelvärld för att motivera unga
Sedan förra året bedrivs det EU-finansierade forskningsprojektet Studio Ludum vid Högskolan i Skövde. Projektet ska med dataspel som drivkraft stötta spelintresserade ungdomar som inte studerar eller funnit sin plats på arbetsmarknaden. Ett nytt sätt att motivera ungdomarna är via en mobilapp, som ska fungera som en brygga mellan den digitala miljö ungdomarna är bekväma med och den fysiska världen.
Framtidens vårdbehov - tillsammans mot smarta digitala arbetssätt
Den 19 september 2019 arrangerade Skaraborgs Sjukhus och Högskolan i Skövde en spännande eftermiddag i digitaliseringens tecken. Forskare från Skaraborgs sjukhus och Högskolan visade upp en mängd olika projket där digital teknik används för att utveckla arbetssätten inom hälso- och sjukvården. Alla förläsningarna går att se i efterhand, följ länkarna nedan eller se hela spellistan med alla föreläsningarna.
- Virtuella tekniker för sjukvården, Ainhoa Goienetxea, Högskolan i Skövde.
- Simuleringsbaserad träning i ambulanssjukvården, Per Backlund, Högskolan i Skövde
- Stöd och behandling Röst via 1177, Anna Gripeteg, Skaraborgs Sjukhus
- Patientdelaktighet och informationshantering – möjligheter och utmaningar, Rose-Mharie Åhlfeldt och Hanife Rexhepi, Högskolan i Skövde.
- Distansbehandling i logopedi via videolänk, Siri de Geer, Skaraborgs Sjukhus
- Skaraborg Hälsoteknikcentrum, Catharina Gillsjö, Högskolan i Skövde.
- HELICOPTER - Äldre personers erfarenheter av aktiv teknik, Jonas Mellin, Högskolan i Skövde.
- Framtidens diagnostik av sepsis - SepsITTM, Anna-Karin Pernestig med Diana Tilevik och Sanja Jurcevic, Högskolan i Skövde.
- DREAM - Robotar som hjälpmedel i terapi för barn med autism, Erik Billing, Högskolan i Skövde.
- KOL-skolan, Margareta Lundin, Skaraborgs Sjukhus
Högskolan värd för internationell konferens om öppen samverkan
På konferensen OpenSym 2019 på Högskolan i Skövde samlades forskare och företag för att diskutera det viktiga och ständigt aktuella ämnet ”öppen programvara”.
Välbesökt konferens om hållbar digitalisering
Ett femtiotal deltagare från kommuner, landsting och näringsliv, samlades på Högskolan i Skövde för att delta i konferensen Hållbar digitalisering: Möjligheter och hinder.
Bättre beslut när Lean kombineras med simulering och optimering
Är det möjligt att kombinera Lean med simulering, för att ge ett bättre underlag till beslutsfattarna när de jobbar med systemdesign och förbättring? Ainhoa Goienetxea, doktorand i automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde, har i sin forskning kommit fram till ett sätt att kombinera dem, vilket resulterar i en win-win-situation för de som jobbar med Lean eller simulering. Resultatet kommer kunna stödja organisationer till att öka sin prestanda.
Hållbarhet är hett, men är det en hållbar digitalisering vi står inför
Molninlåsning, filformatsinlåsning och leverantörsinlåsning. Högskolan i Skövdes sista seminarium under Almedalsveckan 2019 handlade om hur myndigheter kan undvika inlåsning av information och anskaffa olika IT-lösningar som tillåter dem att komma åt sin data även i framtiden.
Informationssäkerhet prioriteras men kunskapen saknas
Varför är det så svårt för organisationer att få till en säker och effektiv informationshantering? Det diskuterades under onsdagsförmiddagen på Högskolan i Skövdes andra seminarium under årets Almedalsvecka. Panelen var av åsikten att informationssäkerhetsarbetet visst prioriteras, men okunskapen inom organisationerna är stor.
Äldres digitala innanförskap i fokus under Almedalen
Under onsdagseftermiddagen bjöd Visby på strålande väder när seminariet ”Kan utbildning minska digitalt utanförskap bland äldre?” hölls i Högskolan i Skövdes regi på Västsvenska arenan. Eva Söderström, biträdande professor i datavetenskap på Högskolan i Skövde var på plats för att presentera forskningsdelen i projektet ”Mer Digital”.
Stamcellsforskning i samverkan utvecklar säkrare läkemedel
När forskare samverkar med det omgivande samhället kan det ske ett kunskapsutbyte som ger stort genomslag i samhället. Gustav Holmgren på Högskolan i Skövde är en sådan forskare. Han har tagit fram en testmodell i samverkan med företaget Takara Bio och hans forskning är nu ett verktyg för att försöka bota sjukdomar och testa nya läkemedel.
Forskningsprojekt för mobil närvård får 2,8 miljoner
Mobil närvård är en vårdmodell utvecklad i Skaraborg och som anses vara en nationell förebild. I forskningsprojektet ”Mobil närvård i hemmet i Skaraborg” ska forskare ta del av patienters och närståendes upplevelse av mobil närvård i hemmet. Projektet har nyligen beviljats 2,8 miljoner i forskningsmedel från Familjen Kamprads stiftelse.
Varmt mottagande av inkluderande spel
Ett spel som är spelbart för alla, designat på ett sådant sätt att det även går att spela om man är blind. Så låter idén bakom spelappen Frequency Missing, utvecklad vid Högskolan i Skövde. Spelet, som först lanserades på svenska och som sedan sensommaren 2018 också funnits på engelska, har fått ett mycket varmt mottagande.
Om betalsystemet kraschar: Hur sårbart är vårt digitala samhälle?
Digitaliseringen går i en hisnande fart och medborgaren blir allt mer beroende av en fungerande infrastruktur. Vad händer i samhället när funktioner som tas förgivet, såsom vårt betalsystem, drabbas av en teknisk störning eller saboteras? Klarar Sverige en vecka utan kortbetalning eller banktransaktioner? Hur kan samhällsaktörer i alla de sektorer som drabbas utveckla ett gemensamt agerande som dämpar eskalering och lindrar konsekvenser av ett långvarigt avbrott i betalsystemet?
Digitala redskap ska aktivera unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
Högskolan i Skövde har nyligen beviljats en halv miljon kronor för ett forskningsprojekt inom forskningsmiljön DHEAR (Digital HEAlth Research). I projektet, som heter FUN, ska det tas fram digitala hjälpmedel som ska få elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) mer fysiskt aktiva.
Kulturarv engagerar genom digitalt berättande
Går det att göra berättandet kring besöksmål mer spännande och är det i så fall möjligt att använda digital teknik på ett hållbart sätt för att lyckas? Det undersöker forskare och studenter vid Högskolan i Skövde genom projektet KASTiS. Projektet har visat sig så framgångsrikt att det förnyats och kommer pågå i ytterligare tre år.
Stadsbyggarna – Spel som får barn att prata stadsplanering
Högskolan i Skövde har fått en betydande roll i ett samarbetsprojekt gällande arbetet med Lidköpings nya stadsutvecklingsplan. En grupp studenter på magisterutbildningen Serious games har arbetat fram ett spel i syfte att locka en yngre publik att börja prata stadsplanering.
Forskning: Så tar vi bort det farliga med robotar
Industrirobotar har alltid stått bakom lås och bom på grund av säkerhetsrisker för människor som arbetar nära dem. Men i en allt mer föränderlig värld måste maskiner bli mer flexibla. Så hur skapar vi en miljö där människa och robot kan samverka på ett säkert sätt? Det har Högskolan i Skövde forskat på under de senaste fyra åren. Och Sverige: vi har ett resultat!
Skövdeforskare del av världsnyhet om insektsdöd
Få har nog undgått att under senaste tiden först nås av världsnyheten om insektsdöd, för att sedan läsa uppföljningen där forskare tonar ned larmet. Vad som däremot inte nådde läsarna var att en lektor på Högskolan i Skövde ligger bakom en del av den forskning som den senare artikeln baseras på.
Forskning om biologisk mångfald får medel från Naturvårdsverket
Naturvårdsverket har beviljat Annie Jonsson, docent i ekologi vid Högskolan i Skövde, 4,8 miljoner kronor för projektet “Biologiskt mångfaldsindex för mätning, övervakning och skötsel på landskapsnivå”. Projektet handlar om att bevara och öka naturens biologiska mångfald och ska pågå i tre år.
Testmiljö för äldre lockade många
Intresset var stort när Skaraborgs Hälsoteknikcentrum öppnade lokalerna för allmänheten. Besökarna kunde bland annat besöka den tillgänglighetsanpassade testlägenheten och prova en äldredräkt.