Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      ”Digitaliseringen kommer att ifrågasätta allt”

      Publicerad 11 april 2018

      I Högskolan i Skövdes utvecklingsplan (2017-2022) finns ett övergripande tema som löper genom utbildning, forskning och samverkan: digitalisering för hållbar utveckling. Och sedan en tid tillbaka jobbar Anders Källström, i rollen som adjungerad professor, dedikerat för att Högskolan ska bli en aktör som gör skillnad för framtidens företagare och samhälle – med digitalisering som samlande kraft.

      Anders Källström har de senaste 30 åren arbetat som företagsledare inom näringslivet. För tillfället är han styrelseordförande i en tankesmedja som heter Sustainability Circle, baserad i Göteborg, som jobbar med hållbarhetsfrågor och digital teknik. Men dessförinnan har han även en bakgrund inom akademin. 1993 disputerade han från Handelshögskolan i Göteborg. Men nu är Källström tillbaka inom universitet- och högskolevärlden. Nu jobbar han på Högskolan i Skövde (på 40 procent).

      – I mitt uppdrag ska jag stimulera, och verka för att sammanföra, olika forskare som kan jobba tillsammans med digitaliseringsfrågor. Rent konkret handlar det om att vi diskuterar forskningsidéer, med betoning på ”nästa steg". Jag kan förhoppningsvis inspirera till ny forskning på området digitalisering för hållbar utveckling – gärna med tvärvetenskaplig ingång. För beröringspunkter mellan ämnesområden finns i många fall.

      Påverkar alla ämnen

      Varför är det viktigt?
      – Om man ska vara lite filosofisk; när vi gick från jordbrukssamhälle till industrisamhälle så innebar det en uppväxling av kunskapsmängder. Det gjorde i sin tur att tillvaron och delades in. Det blev gränser mellan funktioner, och specialistområden. Och akademin delades in i olika vetenskaper. Jag tror vi har kommit så långt nu att de gränserna är allt mer dysfunktionella. Saker hänger ihop – och en specifik kunskap kan påverka flera discipliner. Det gäller inte minst den pågående digitaliseringen. För att ta ett exempel: vilka etiska konsekvenser har Internets utveckling? Den typen av svar skulle då inte kunna besvaras av en vetenskap. Jag tror att digitaliseringen kommer att ifrågasätta många teorier; den kommer att påverka medicin, teknik, vård, politik och mer därtill.

      Avslutningsvis, vad är det bästa med Högskolan i Skövde?
      – Det är en stor konkurrensfördel att vi är en mindre högskola: det går verkligen att känna Högskolan i Skövde som en helhet. Där kan inte många andra, större universitet och högskolor, överträffa oss.

      Publicerad: 2018-04-11
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se