Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Första studenterna tar examen från unikt magisterprogram

   Publicerad 17 januari 2019

   Vad är det som påverkar vår hälsa, hur förhindras smitta och hur förebyggs olika sjukdomar vårdpersonal i framtiden kan ställas inför? Det har de elva studenter som under två dagar haft slutexaminationer i magisterprogrammet Folkhälsovetenskap: Smittskydd och vårdhygien, fördjupat sig i under utbildningen. Efter examen går de flesta tillbaka till arbeten inom vården, kunnigare och mer beredda på att förhindra och förebygga smittspridning.

   Dagens samhällsutveckling med ökat resande, internationella transporter och ett mer globalt samhälle innebär nya utmaningar inom smittskydd. Under två dagar har de första magisterstudenterna på den nya utbildningen Folkhälsovetenskap: Smittskydd och vårdhygien haft sina slutexaminationer på Högskolan i Skövde. De nyutexaminerade studenterna har efter utbildningen större kunskap om hur spridning av olika bakterier och sjukdomar på bästa sätt förhindras, så att så många som möjligt kan uppnå en god hälsa.

   Karolina Nilsson, hygiensjuksköterska i Södermanland, har nu haft sin slutexamination.

   – Jag ville ha en magisterexamen i ämnet jag jobbar med och det vi har lärt oss under utbildningen är kunskap som är bra att ha i mitt yrke. Egentligen är det kunskap alla som jobbar inom vården borde ha.

   De flesta som läst programmet jobbar redan inom vården på olika sätt, men utbildningen riktar sig till alla som är intresserade av området och som har en hälsovetenskaplig utbildning sedan tidigare. Utbildningen har skett på halvfart och studenterna har därför kunnat studera vid sidan av sitt arbete.

   – Jag har trivts jättebra och har fått studietid från mitt jobb. Högskolan har verkligen tagit till sig att alla jobbar vid sidan av och har anpassat kursfarten efter det, säger Karolina Nilsson.

   Nästa vecka startar nästa grupp studenter på programmet.

   – Vi kör igång med nästa kull den 22 januari. Det är ungefär 25 nya studenter, och det ska bli jättekul, säger Kristina Carlén, adjunkt i folkhälsovetenskap och programansvarig.

   Som enda lärosäte i Sverige erbjuder Högskolan i Skövde magisterutbildning inom smittskydd. Programmet Folkhälsovetenskap: Smittskydd och vårdhygien startade på Högskolan under 2017, efter att det enda liknande programmet i landet upphörde då Nordic school of public health, NHV, i Göteborg lade ned sin verksamhet.

   Publicerad: 2019-01-17
   Senast ändrad: 2020-01-21
   Sidansvarig: webmaster@his.se