Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Testmiljö för äldre lockade många

      Publicerad 21 januari 2019

      Intresset var stort när Skaraborgs Hälsoteknikcentrum öppnade lokalerna för allmänheten. Besökarna kunde bland annat besöka den tillgänglighetsanpassade testlägenheten och prova en äldredräkt.

      Ett 60-tal personer besökte lokalerna i A-huset på Högskolan i Skövde under fredagens öppet hus, för att få mer information om innovationsrummet och den precis färdigställda testlägenheten.

      – Det känns väldigt positivt att det har varit så god uppslutning, och från flera målgrupper. Både folk som jobbar i olika organisationer, äldre, högskolepersonal och studenter, säger Catharina Gillsjö, projektledare och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde.

      Tillgänglighetsanpassad lägenhet

      I lägenheten har möbler och inredning anpassats för seniorer. Köksinredningen går till exempel att justera med knapptryckningar och duschen styrs av sensorer. Besökarna fick också ta del av digital teknik som samlar in information om vanor, data som kan vara till hjälp för att på distans tolka hur en person mår.

      En av besökarna var Vivianne Johansson, som var där tillsammans med sin studiecirkelgrupp inom SPF Elin. Hon var imponerad av det hon såg.

      – Det är sådant här man ska lägga pengarna på, ute på våra äldreboenden. Jag önskar att kommunpolitiker och de som sitter på pengarna förstår det.

      En annan besökare var Birgitta Carlsson, ordförande för SPF-seniorerna i Skövde. Hon uppskattade möjligheten att få se ny teknik och olika lösningar för boendeanpassning.

      – Det är oerhört viktigt att vi själva vet vilka möjligheter vi har, vad som finns.

      ”Hoppas ha väckt tankar”

      I den här testmiljön är tanken att man genom forskning, testning och innovation inom hälsa och IT ska kunna främja utvecklingen av kunskap, tekniska lösningar, metoder och tjänster.

      – Jag hoppas att vi har väckt mycket tankar och inspiration till att man ska vilja kontakta oss för samarbete, säger Catharina Gillsjö.

      I innovationsrummet fanns det möjlighet att prova en dräkt, som ger en känsla för hur det kan vara att vara äldre. Dessutom presenterades de verktyg, metoder och teknik som används inom Skaraborgs Hälsoteknikcentrum. Under dagen gavs även möjlighet att bekanta sig med EU-projektet BaltSe@nioR, som fokuserar på seniorers möjlighet att med hjälp av innovativa lösningar i bostaden kunna bo kvar hemma längre.

      Arena för Virtual Health

      Skaraborgs Hälsoteknikcentrum är ett delprojekt i den tematiska miljön Virtual Health i projektet Skaraborgs Innovativa Miljöer, SIM2020, och verkar för samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv, akademi och civilsamhälle. Nu söker man fortsatt finansiering för projektet.

      – Jag hoppas att vi kan hitta fortsatt medel för att kunna utveckla verksamheten. Min målbild är att Virtual Health ska ha arenan Skaraborgs Hälsoteknikcentrum, säger Catharina Gillsjö.

      Publicerad: 2019-01-21
      Senast ändrad: 2020-01-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se