Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Belönad Skövdeforskare föreläser om typ 2 diabetes och hur den behandlas

   Publicerad 6 september 2019

   Cirka 450 000 människor i Sverige har typ 2-diabetes. Det är en sjukdom som i viss utsträckning kan förebyggas bland annat genom fysisk aktivitet och kostförändringar. Margareta Hellgren är specialist i allmänmedicin och verksam sedan nästan 25 år tillbaka i Skövde. Hon har doktorerat på diabetes och forskar på området. I våras fick hon som första allmänläkare i Sverige ta emot utmärkelsen Årets diabetolog. Tisdagen den 10 september föreläser hon vid höstens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde.

   – Jag kommer att ta upp den aktuella forskningen kring sjukdomen. Jag ska också berätta hur typ 2 diabetes kan förebyggas, samt behandlas på bästa sätt för att hälsa och god livskvalitet ska bibehållas.

   Margareta Hellgren delar sin arbetstid som doktor på vårdcentralen i Södra Ryd i Skövde med forskning på Skaraborgsinstitutet samt forskningsenheten Primary Care Trial Center i Skövde.

   – Redan vid min första läkartjänst blev jag diabetesansvarig och då väcktes intresset för typ 2 diabetes. När jag sedan fick veta att sjukdomen kunde förebyggas med hjälp av fysisk aktivitet och kostförändringar startade jag en forskningsstudie med syftet att hjälpa människor som ligger i riskzonen. Så att de kan slippa eller i alla fall fördröja utvecklingen av typ 2 diabetes.

   Margareta Hellgren disputerade 2014 bland annat på resultatet av studien. Efter det har det blivit mycket forskning, bland annat i USA, där hon arbetat tillsammans med en av världens främsta forskare på just utvecklingen av diabetes William Knowler. År 2017 deltog Margareta i utformningen av Läkemedelsverkets rekommendationer för behandling av typ 2 diabetes.

   Årets diabetolog 2019

   I våras utsågs hon av Svensk Förening för Diabetologi till Årets diabetolog. Priset delades ut under Diabetologiskt vårmöte i Stockholm där 800 personer från hela landet deltog. Utmärkelsen ges alltid till två läkare, och i år var Margareta alltså en av dem. Motiveringen var bland annat att hon under många år varit en uppskattat diabetesföreläsare lokalt och regionalt, och under senare år genomfört nationella diabetesföreläsningar med högsta poäng. Att hon nu planerar att skapa ett kunskapscentrum för primärvårdsdiabetes i Västra Götaland bidrog också utmärkelsen.

   – Jag tror att jag är den första allmänläkaren som får priset och jag är oerhört hedrad. De flesta som får utmärkelsen är utbildade diabetologer som jobbar på sjukhus, säger Margareta Hellgren, som förutom blommor och diplom också belönades med 25 000 kronor. Pengar som hon bland annat ska använda till något som gagnar diabetiker, bland annat genom till att återvända till USA för fortsatt forskning.

   Läs Margareta Hellgrens doktorsavhandling: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/34826

   När: Tisdagen den 10 september. Obs dagen!
   Tid: kl 18:30 – 20:30. Obs tiden!
   Plats: Högskolan i Skövde, hus G, sal G110.

   Fri entré!

   Publicerad: 2019-09-06
   Senast ändrad: 2020-01-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se