Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Treårigt projekt för välbefinnande i yrkeslivet avslutas

   Publicerad 30 september 2019

   Nu avslutas det treåriga projektet Hållbart arbetsliv i Skaraborg (HAS) som bedrivits vid Högskolan i Skövde. Projektet har verkat för förebyggande åtgärder kring sjukfrånvaron inom Vård- och omsorgssektorn i fyra skaraborgska kommuner; Götene, Hjo, Lidköping och Karlsborg.

   Arbetet inom vård- och omsorgssektorn är betydelsefullt och ansvarskrävande, men många gånger också påfrestande både fysiskt och psykiskt. I Skaraborg finns det skillnader när det gäller sjukfrånvaro, men den kvinnodominerade vård- och omsorgssektorn är speciellt utsatt. Därför är det där det största behovet av insatser finns.

   Samarbete mellan Högskolan och fyra kommuner

   Sedan början av 2017 har projektet Hållbart arbetsliv i Skaraborg bedrivits vid Högskolan i Skövde. Projektets mål har varit att, genom att bland annat främja välbefinnande och stärka arbetsgrupper, bidra till minskat antal sjukskrivningar i vård- och omsorgssektorn inom de fyra kommunerna Götene, Hjo, Lidköping och Karlsborg. Insatserna har skett både på individ-, grupp- och organisationsnivå genom olika aktiviteter med totalt 900 deltagare från samtliga kommuner.

   – Vår medverkan i HAS-projektet har hjälpt till att skapa forum för att lyfta och arbeta med bitar som hela tiden finns med i det dagliga arbetet för våra medarbetare. Det har varit betydelsefullt att tillfälle getts till att öka kunskaperna kring kommunikation, gruppdynamik och den egna rollen i organisationen, för både medarbetare och chefer, berättar Therese Lindroth, projektkoordinator i Karlsborgs kommun.

   Förutsättningar för nytt lärande

   Högskolan i Skövde har bidragit med kompetens från flera olika forskningsdiscipliner. Deltagarna har fått ta del av metoder och kunskap inom bland annat kognitiv neurovetenskap, folkhälsovetenskap, socialpsykologi och företagsekonomi. Kunskap och verktyg för att lättare kunna hantera vardagen i en påfrestande yrkesroll är dock inte det enda projektet bidragit med.

   – För Karlsborg kommuns del har det varit givande att få vara en del av sammansättningen av kommuner som projektet haft. Detta har inte förekommit tidigare, vilket även det har skapat förutsättningar för nytt lärande, säger Therese Lindroth.

   Projektet avslutas med en slutkonferens på Högskolan i Skövde tisdagen 1 oktober.

   Publicerad: 2019-09-30
   Senast ändrad: 2020-01-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se