Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Populärvetenskapligt café blir digitalt – Vem får bo var?

   Publicerad 15 oktober 2020

   Inget blir som man tänkt sig – aldrig har väl det varit mer sant än detta pandemiår. I mars bromsade Högskolan i Skövde de planerade populärvetenskapliga caféerna för resten av våren. Men nu görs en nystart – med en digital föreläsning 21 oktober om hur vi bor, varför vi bor som vi gör och hur det påverkar oss.

   Martin ska föreläsa (digitalt) på Populärvetenskapligt café 21 oktober.20191121 Malmö. Malmö Universitet. Martin Grander

   Martin Grander är bostads- och urbanforskare vid Malmö universitet. Han tycker att det är dags att klargöra den sociala bostadspolitiken i Sverige. Föreläsningen, som han kallar ”Vem får bo var?”, ger han från sitt arbetsrum på Malmö universitet.

   – Min forskning knyter främst an till frågor om stadens utveckling och om hur staden hänger – eller inte hänger – ihop, det vill säga den urbana integrationen. Framförallt är jag intresserad av boendet och bostadens betydelse för levnadsvillkor, integration och segregation.

   Bostaden och boendet har en speciell plats i den svenska välfärdsstaten. Politiken har under efterkrigstiden haft målet ”goda bostäder för alla”. Det huvudsakliga verktyget för att förverkliga målet har varit allmännyttan, de kommunala allmännyttiga bostadsaktiebolagen, som har i uppgift att erbjuda hyresbostäder av hög kvalitet.

   Varför bor vi som vi gör?

   Var vi bor och hur vi bor är en i högsta grad aktuell fråga som diskuteras, inte minst inom politiken. Martin Grander tycker att det är dags att klargöra den sociala bostadspolitiken.

   – Vad är det som gör att det trots målet goda bostäder åt alla finns en bostadsojämlikhet i dagens Sverige? Vilken roll spelar allmännyttan i dagens bostadsförsörjning? Och vilket handlingsutrymme har allmännyttan för att motverka bostadsojämlikhet?

   Martin Grander disputerade 2018 på en avhandling om den ökande bostadsojämlikheten i städerna och hur den motarbetas. Han kom nyligen ut med boken ”Allmännyttan och jämlikheten – svensk bostadspolitik vid vägskäl?” Han är en aktiv debattör på området bostadsfrågor.

   De populärvetenskapliga caféerna är ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs senioruniversitet.

   Det är första gången som Högskolan i Skövde sänder ett populärvetenskapligt café digitalt, och det kan ses lite som ett test för eventuellt fler föreläsningar över nätet.

   Läs mer i Högskolans kalender om hur du tar del av föreläsningen

   Publicerad: 2020-10-15
   Senast ändrad: 2020-10-15
   Sidansvarig: webmaster@his.se