Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Högskolan i Skövde, länk till startsida

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Dags för vårens första högskoleprov

   Publicerad 10 mars 2021

   På lördag, 13 mars, är det dags för vårens första högskoleprov. På grund av covid-19 har förutsättningarna ändrats och provet ges även 8 maj. Högskolan i Skövde anordnar det nationella provet på följande orter: Skara, Falköping, Mariestad, Lidköping och Skövde.

   A-huset under vårhimmel

   Högskoleprovet brukar äga rum två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten, men nu gör pandemin att det blir fler provtillfällen. I Skövde kommer provsalar både på Högskolan och på Västerhöjdsgymnasiet att användas för att det ska kunna vara färre personer i varje provsal. På Högskolan kommer salar i alla hus att användas och provet ges också på fler orter runt Skövde än tidigare. Allt för att av smittskyddsskäl minska antalet personer som befinner sig på samma plats samtidigt. Dessutom har en åldersgräns på 19 år också införts eftersom provplatserna är begränsade.

   I Skövde med omnejd får totalt 549 personer möjlighet att testa sina kunskaper vid det första provtillfället. I Skövde placeras 157 provdeltagare på Högskolan och 100 på Västerhöjdsgymnasiet. På De la Gardiegymnasiet i Lidköping skriver 128 personer sitt prov, på Katedralskolan i Skara, 48 och sen är 58 provdeltagare på respektive Ållebergsgymnasiet i Falköping och Vadsbogymnasiet i Mariestad.

   Förbättra sina möjligheter

   Det finns ett stort behov av att skriva högskoleprovet. Genom provet kan man förbättra sina möjligheter att komma in på olika kurser och program. I provsalarna kommer provdeltagarna att sitta med större avstånd, minst två meter, och en rad olika åtgärder kommer att vidtas för att minska risken för smittspridning.

   – Det handlar förutom om större avstånd att vi styr upp insläpp vid olika in- och utgångar för att undvika köbildning. Vi har även tidigare insläpp för att kunna kontrollera legitimation utan att det ska bli köer. Handsprit finns tillgängligt både utanför och i provsalarna, säger Elin Tomasdottir, huvudansvarig för högskoleprovet på Högskolan i Skövde.

   På rasterna mellan de olika delproven kommer provdeltagarna att hänvisas till olika våningar i Högskolans hus för att det inte ska samlas för många personer på samma plats. Det kommer även finnas tydliga hänvisningar till toaletter och vilka ut- och ingångar som ska användas beroende på i vilken sal man gör sitt prov. Samma personer sitter i samma sal hela dagen. Både före och efter provet kommer extra städning att göras i lokalerna. Och givetvis ska man inte komma till provlokalen om man har symtom.

   – Det är självklart också ett stort eget ansvar för att hålla avstånd till andra och följa de råd och rekommendationer som finns, säger Elin Tomasdottir.

   Är det okej för provdeltagare att ha munskydd?

   – Folkhälsomyndigheten har utfärdat en stark rekommendation om att alla i provlokalen ska bära engångsmunskydd i samband med högskoleprovet. Rekommendationen bygger på det personliga ansvaret och du ska själv ta med munskydd. Vid legitimering ska dock munskyddet tas av enligt de riktlinjer vi fått.

   I samband med Högskoleprovet förekommer ofta diskussioner om fusk.

   – Vi som anordnar provet följer Universitets- och högskolerådet, UHR:s riktlinjer om hur provet ska genomföras och vad som gäller. Våra provledare finns på plats i salarna hela tiden under de olika provmomenten. Med de åtgärder som är vidtagna och att alla som ska skriva provet tar ansvar för att hålla avstånd så hoppas vi att det kommer kännas så smittskyddssäkert som möjligt. Och till dig som ska skriva provet: Lycka till!

   Kontakt

   Samordnare

   Publicerad: 2021-03-10
   Senast ändrad: 2021-03-10
   Sidansvarig: webmaster@his.se