Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Högskolan i Skövde, länk till startsida

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Medarbetare på Högskolan får prestigefyllt internationellt pris

   Publicerad 15 juni 2022

   Bertil Thorvaldsson har vigt sitt liv åt robotindustrin. Han har arbetat i Sverige, Tyskland och USA och är personen bakom mjukvaruprodukten RobotStudio. Efter många år på ABB är han tillbaka i akademin, som tillförordnad avdelningschef och senior rådgivare på Högskolan i Skövde. Nu får Bertil Thorvaldsson motta det prestigefyllda priset Engelberger Robotics Award.

   För sina framgångar inom robotindustrin och inte minst för sitt ledarskap får han utmärkelsen Engelberger Robotics Award. Priset delas ut till två personer årligen och Bertil kommer motta priset på den stora mässan Automatica i München den 20 juni.

   – Priset betyder väldigt mycket för mig. De är ett erkännande som visar att det blivit något av det jag gjort. Det är en ära att nämnas i sammanhang med tidigare pristagare, det är verkligen coolt, säger han.

   Efter studier till civilingenjör på Chalmers tekniska högskola började Bertil Thorvaldsson arbeta på ASEAs (numera ABB) robotverksamhet.

   – Vi var ett litet gäng på 20 personer som utvecklade världens första mikroprocesstyrda helt elektriska robot, och ja, den är inte så olik dagens.

   Arbetade utomlands i många år

   Efter några år som mjukvaruutvecklare sökte han sig till Sandvikskoncernen. Bertil arbetade med företagets nysatsning på systemintegrationsverksamhet i Tyskland och blev senare projektledare för ett stort tillverkningssystem åt Sperry Vickers. 1985 var han tillbaka på ABB och fick ett uppdrag som forsknings- och utvecklingschef på ABB i USA och flyttlasset gick över Atlanten för hela familjen.

   – Jag fick möjligheten att starta en helt ny avdelning för mjukvaruutveckling, säger Bertil och talar entusiastiskt om banbrytande arbete inom bland annat robotkommunikation, AI och med digitala tvillingar.

   Efter 12 år i USA var det dags för nya uppdrag på ABB i Västerås. Bertil startade en marknadsavdelning för mjukvaruprodukter på ABB Robotics. Han har haft många olika uppdrag inom koncernen, men inom robotbranschen är Bertil Thorvaldsson mest känd för utvecklingen av RobotStudio. En mjukvaruprodukt som gör det möjligt att använda en digital kopia av ett automatiseringsprojekt. Den digitala kopian innebär en stor tidsvinst mellan produktionsstart och full produktion. RobotStudio används av tusentals robotanvändare runt om i världen och Bertil har även varit drivande inom flera andra tekniker i utvecklingen av robotsystem. 

   Kreativt yrke att vara ingenjör

   Som pensionär arbetar han kvar på ABB som timanställd och två dagar i veckan jobbar han på Högskolan i Skövde. Sedan ett år är han tillförordnad avdelningschef på Institutionen för ingenjörsvetenskap och senior rådgivare. Bertil Thorvaldsson brinner för industriell robotik, men också för den bredd och de möjligheter ingenjörsyrket ger.

   – Vi måste berätta mer om yrket för blivande studenter. Visa hur coolt det är att vara ingenjör och alla de coola tekniker om ingår och kommer till användning. Det är inget ”gubbyrke”, det handlar om avancerad datateknik och är inte något arbete som sker i en oljig fabrik. Det är ett kreativt jobb som leder till tydliga resultat. Det är ett jobb som lämpar sig för kreativa personer i allmänhet och arbete finns det världen över.

   Engelberger Robotics Award är uppkallad efter Joseph F. Engelberger, grundaren av industriell robotik. Sedan 1977 har Engelberger Robotics Award delats ut till 134 robotledare från 17 olika nationer för excellens inom teknikutveckling, tillämpning, utbildning och ledarskap.

   Bertil Thorvaldsson wins Engelberger Robotics Award 2022 - film från ABB 

   Kontakt

   Senior rådgivare

   Bertil Thorvaldsson

   Institutionen för ingenjörsvetenskap

   Publicerad: 2022-06-15
   Senast ändrad: 2022-06-15
   Sidansvarig: webmaster@his.se