Populärvetenskapliga caféer - öppna föreläsningar av forskare för allmänheten

Nyfiken på forskning och vad forskningen kan bidra till? Då är de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde något för dig! Här träffas intresserade, både från Högskolan och allmänheten, för att lyssna till forskare som tar upp en aktuell fråga eller berättar om nya, spännande rön.

En gång i månaden (ibland två!)

Föreläsarna kommer både från Högskolans egna forskargrupper och exempelvis från andra lärosäten runt om i Sverige. 

Föreläsningarna, som oftast följs av frågor och diskussioner, anordnas ungefär en gång i månaden per termin och arrangeras i samarbete med Folkuniversitet och Skaraborgs Senioruniversitetet.

Föreläsningarna ges på Högskolan i Skövde, sal G 110 om inget annat anges. Tiden är 18.30, även det om inget annat anges.

Entrén är kostnadsfri - och det finns, precis som på andra caféer, möjlighet att köpa fika före föreläsningen och i pausen.

Kontaktpersoner
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 – 12 11 62, 
e-post: eric.hellgren@his.se

Freddie Johansson, Skaraborgs senioruniversitet,
0500-48 51 33, 0702-39 95 55, e-post jfreddie0@gmail.com

Åse Gustafsson, Folkuniversitetet,
0737 - 07 64 81, e-post:  ase.gustafsson@folkuniversitetet.se

PROGRAM FÖR DE POPULÄRVETENSKAPLIGA CAFÉERNA VÅREN 2019


JANUARI

Populismens många ansikten
Hur definieras populism och hur tar den sig uttryck i olika länder under olika tidsepoker? I vilken riktning går populismen? Åt vänster eller höger eller från marginalen mot den politiska mittfåran?

Ann-Cathrine Jungar är docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola. Hon
utsågs till en av de 50 mest inflytelserika akademikerna i den svenska offentligheten av Dagens Samhälle 2014. Hon kommer bland annat att ställa och besvara frågan ”Var valet 2018 ett protestval som målade om Sveriges politiska karta?”

Onsdagen den 23 januari kl. 18.30, Högskolan i Skövde, sal G 110

FEBRUARI

Kampen om din patientjournal
För många invånare är det självklart att köpa en resa eller beställa varor på nätet, men när det gäller sjukvården är det fortfarande fax och telefon som gäller. 

Det finns ett starkt politiskt tryck för att effektivisera vården med hjälp av digitalisering. Visionen är att göra det möjligt för patienter att nå all information om sin vård via nätet. Ett exempel på en sådan vision är patientens möjlighet att läsa sin journal via nätet, vilket har möts av kraftig kritik bland läkare.

Onsdagen den 20 februari kl. 18.30, Högskolan i Skövde, sal G 110

MARS

I konspirationsteoriernas tid
Låg USA:s regering bakom 11 september? Är vacciner farliga? Dirigeras flykting-strömmarna av George Soros? Ljuger medierna för oss? Styrs världen av hemliga sällskap, muslimer och judiska finansmän?  Många tror det. 

Konspirationsteorierna sprider sig som en löpeld, inte minst på nätet och i sociala medier. Hur uppstår och sprids teorierna? Vilka tror på dem och varför? Och varför är de så vanliga just nu?

Kent Werne är journalist och författare som studerat filosofi, historia och sociologi på universitetet. Han ger en guidad tur genom konspirationstänkandes värld utifrån sin uppmärksammade bok ”Allt är konspiration – en resa genom underlandet” som kom förra året, 2018.

Onsdagen den 27 mars kl. 18.30, Högskolan i Skövde, sal G 110

APRIL

På kryss med Taube – ett litterärt kåseri om Evert i ord och bild
Evert Taube är en av Sveriges nationalskalder. Han var kompositör, trubadur, författare, lutspelare och konstnär. Med mera. Född 1890 i Göteborg, död 1976 i Stockholm. Älskad av många, nästan ständigt aktuell.

David Anthin har disputerat på en litteraturvetenskaplig avhandling om Evert Taube vid Göteborgs universitet. Han var också en av hjärnorna bakom det populära upplevelsemuseet ”Evert Taubes Värld” på Liseberg.

 Under tre somrar har David, som bor i Falköping, turnerat längs västkusten med trubaduren Martin Bagge, ombord på den snart 100 år gamla kosterbåten ”Flory”. Under sitt föredrag tar han oss med på en kryss i samma farvatten och med Evert Taube som ciceron. 

Onsdagen den 17 april kl. 18.30, Högskolan i Skövde, sal G 110

MAJ

En ny het sommar - eller en "vanligt" svensk dito?
Sommaren 2018 var speciell på många sätt. Alla minns vi de ovanligt höga temperaturerna och den dramatiska torkan som blev följden. Var det en engångsföreteelse, eller är det klimatförändringarna som gett sig till känna?

Martin Hedberg är meteorolog, bland annat känd från teve. Men han har också erfarenhet från universitet, Försvarsmakten, energibranschen, Aftonbladet m.m. Idag är han chef för Vädercentralen som bedriver forskning, utbildning och innovationer med prognoser avseende väder och klimat.

Onsdagen den 8 maj kl. 18.30, Högskolan i Skövde, sal G 110

Camilla Lundberg, musikkritiker i Expressen och musikansvarig på SVT föreläste 2014 om manligt och kvinnligt i den klassiska musiken. Som belöning fick hon liksom sina företrädare ett förgyllt kunskapens äpple.

Sören Holmberg 

Sören Holmberg

 

Marie Demker

Marie Demker

Gert Wingårdh

Gert Windgårdh

 

Agnes Wold

Agnes Wold