Adjunkt i datavetenskap Jenny Brusk

I rollen som adjunkt ingår många olika arbetsuppgifter. Dels att planera kurser och undervisning, uppdatera kursplaner och rätta tentor och examensarbeten. Några är också programansvariga, vilket innebär strategiska och strukturella frågor, till exempel hur man ska lägga upp utbildningen, planering och marknadsföring.

- Jag jobbar även med Donna-projektet vilket innebär kontakt med medlemmarna i den gruppen och kontakt med näringslivet, säger Jenny. Vissa dagar kan det bli väldigt varierande arbete och vissa dagar är det fokuserat på en viss uppgift. Jag skriver också på min avhandling så vissa dagar försöker jag ägna helt åt att skriva klart den.

Arbetstiderna är flexibla, vilket gör att Jenny kan jobba på andra platser än på Högskolan.

- Jag följer arbetstidsavtalet för lärare men försöker arbeta mellan halv åtta till halv fem. Det är bra med den flexibiliteten som avtalet ger då jag kan lägga upp arbetstiderna efter tågtiderna. Det fungerar bra att pendla då jag kan arbeta på tåget, tycker Jenny.

Stor variation på jobbet

- Det är ett skönt arbete eftersom det är relativt fritt. Det finns självklart arbete som jag måste få gjort, men det finns också utrymme för andra uppgifter som jag tycker är viktiga och roliga. Då kan jag själv fördela tiden på de olika arbetsuppgifterna - det blir en stor variation arbetet. Jag tycker också det är trevligt med studentkontakten, fortsätter Jenny. Jag tycker väldigt mycket om att arbeta med människor. Det är intressant även om det kan vara jobbigt ibland.

Jenny beskriver Högskolan i Skövde som en bra organisation där hon kan fokusera på innehållet istället för struktur.

- Högskolan i Skövde är en bra organisation, allting fungerar inte perfekt vilket det sällan gör i någon organisation, men jag känner mig trygg i strukturen och behöver inte själv gå in och försöka styra upp. Allt administrativt arbete fungerar. Vi har en bra studentservice och vi har en bra struktur för schemaläggning. Allt fungerar, vilket gör att jag kan koncentrera mig på innehållet istället - det är skönt. Sen vågar jag nog påstå att vi har den bästa spelutbildningen i landet och det är ju väldigt roligt, säger Jenny.

Jämställdhet en stor utmaning i spelbranschen

- Jag stöter på många utmaningar i mitt arbete, menar Jenny. En är jämställdhetsfrågan. Hur vi ska rekrytera fler tjejer till programmet? En annan utmaning är att "uppfostra" studenterna till att bli vuxna människor. När de kommer hit från gymnasiet har de blivit vana vid att bli servade med all information.

Första året kan vara en utmaning för studenter som inte har vana av att läsa vid en högskola eller ett universitet. Under andra året har studenterna oftast kommit in i hur det fungerar på en högskola och då rullar det på lättare.

- Hur mycket ansvar ska vi ta och hur mycket ansvar kan vi kräva från studenterna? frågar Jenny.

En tredje utmaning som Jenny ser är hur vi på Högskolan i Skövde ska arbeta gentemot branschen och hur vi ska få branschen att möta akademin på ett bra sätt.

- Det är ganska svårt inom vårt fält, säger Jenny. Det har blivit bättre, men det finns fortfarande en misstänksamhet mellan bransch och akademin. När vi har fått dem att förstå att det finns ett värde i det akademiska så blir det väldigt intressant och det jobbar vi mycket med. Sen är det alltid en utmaning att hålla sig ajour i ett ämne som är under snabb utveckling, det släpps nya spel hela tiden. Att ha en någon form av samtidskoll och hålla sig uppdaterad är också en utmaning!

Skräckblandad förtjustning första tiden

- Det var ganska sent som jag insåg att jag utövar myndighetsbeslut i och med betygsättning. Den insikten kom med skräckblandad förtjusning. Jag förstår hur viktigt det är att jag gör rätt. Det jag beslutar om i ett enskilt ärende påverkar den här personens framtid - och jag gör det i statens tjänst. Det är en intressant del av vårt arbete. Men jag upplever inte att det påverkar mitt arbete direkt förutom att vi är direktställda lagen. Vi kan inte hitta på eller göra lite som vi vill utan vi är reglerade för att skydda dem vi jobbar med, för att de ska bli rättvist bedömda, avslutar Jenny.

Jenny Brusk"Högskolan i Skövde är en bra organisation, allting fungerar inte perfekt vilket det sällan gör i någon organisation, men jag känner mig trygg i strukturen och behöver inte själv gå in och försöka styra upp."

Korta fakta

Namn: Jenny Brusk
Är: adjunkt i datavetenskap
På Högskolan i Skövde sedan: 2010