Tekniker Jonas R Andersson

Som tekniker är det mycket planerat arbete, allt ifrån att byta lampor, flytta kontor åt kollegor och laga diverse saker som har gått sönder. Som tekniker hjälper man också igång föreläsningar ibland, kollar upp en skrivare som inte fungerar och andra typer av "brandkårsutryckningar".

- Vaktmästartjänst är en alltiallo, så ser jag på det. Se till att det fungerar för personal, studenter och externa som kommer hit, säger Jonas.

Oftast är det sju till fyra, med avbrott för lunch.

- Jag arbetar efter flextidsavtalet, men brukar hålla det sju till fyra, säger Jonas.

Mycket av tiden planerar Jonas själv. Men allt kan inte planeras in, går något sönder och måste lagas omedelbart är det bara att ta sig dit. Ombytligheten är något Jonas uppskattar.

- Man kan ju inte planera dessa "brandkårsutryckningar", men de är roliga i sig. Jag kan ju skryta lite med att jag oftast löser problem och då får man lite positiv feedback tillbaka - det är alltid skönt. Men jag kan planera min dag, efter rådande omständigheter.

Högskolan i Skövde är en arbetsplats som tänker framåt

- Högskolan i Skövde är faktiskt det längsta stället jag varit anställd på någon gång. När jag inte trivs längre på ett jobb - då slutar jag. Så det säger en del, menar Jonas. Jag trivs med min tjänst med det flexibla arbetet och arbetstiderna passar mig ypperligt. Sen tycker jag att det är roligt att vara på en arbetsplats som tänker framåt, för det måste vi ju göra i och med att vi utbildar morgondagens arbetskraft. Och allt det här med forskning, det är lite skoj att gå i korridorerna och prata med folk som både utbildar och forskar och man får en liten inblick i det, det tycker jag är jätteroligt. Sen har jag fantastiska kollegor också. Det är aldrig några problem om det är något man inte kan. Det är bara att fråga, man blir inte hackad på bara för att man inte klarar av något, vilket jag också tycker är viktigt. Det är överlag trevliga människor här.

Att kliva in i en sal full av studenter och lösa ett problem åt föreläsaren kan vara känsligt. Det gäller att ha känsla och kunna ta alla typer av människor.

- Jag har fyra årig teknisk utbildning bakom mig, annars har jag ingen utbildning som vaktmästare. Man får lära sig lite allt eftersom. Det är en utmaning – klarar jag det eller klarar jag det inte? frågar sig Jonas. Det finns också en psykologisk utmaning. Till exempel om en föreläsare behöver hjälp med något tekniskt och har försökt ett tag själv. Så kommer jag och trycker på en knapp och då fungerar det. Då sitter det en full sal med studenter och ser detta. Det blir en situation där jag på ett sätt underminerar föreläsaren och det är en utmaning att försöka se till att man inte är en översittare. Hur man tar människor är en utmaning, då jag har kontakt med i stort sett alla på Högskolan.

Stor skillnad mellan att jobba privat och statligt

- Om man jämför med en privat organisation så är det skillnad på regler. Reglerna i en privat organisation gäller enbart för den organisationen, medan i statliga organisationer så är det staten som sätter reglerna. Men i mitt arbete är det inköp och liknande, som påverkar arbetet, då man inte kan köpa varorna var som helst utan det ska förhandlas först och man ska fråga efter offerter från flera olika ställen. Annars märker jag inte av reglerna på det sättet, mer än att mejl, löner och liknande är offentliga handlingar. Vem som helst kan begära ut dessa. Men jag förknippar ändå statligt med trygghet, avslutar Jonas.

Jonas R Andersson
"Jag tycker att det är roligt att vara på en arbetsplats som tänker framåt, för det måste vi ju göra i och med att vi utbildar morgondagens arbetskraft."

Korta fakta

Namn: Jonas R Andersson
Är: tekniker
På Högskolan i Skövde sedan: "Jag brukar säga runt tio år, men sen vet jag inte om det stämmer eller hur länge jag har sagt det. Men ungefär tio år."