Nyheter inom ingenjörsvetenskap

Unik utbildning med blåljuspersonal i virtuell miljö

2019-11-08

Går det att använda virtuell simulering för att träna personal från räddningstjänster och andra blåljusorganisationer? Svaret är ja och under hela veckan har det genomförts utbildning med stöd av virtuell simulering på Övningsfält Hasslum i Skövde. Utbildningen är ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Räddningstjänsten Östra Skaraborg.


Tidig Nobelkväll när Högskolans forskare förklarar årets priser

2019-11-04

Redan andra veckan i november är det i år dags för experterna på Högskolan i Skövde att förklara Nobelpriserna och presentera pristagarna. Det sker vid höstens fjärde populärvetenskapliga café, onsdagen den 6 november, och är alltså en extra tuff utmaning för lärosätets forskare.


Skövdeforskare föreläser om kampen om våra patientjournaler

2019-10-21

Att köpa en resa, böcker eller andra tjänster och varor via nätet är för många något självklart. Men det är en helt annan sak när gäller sjukvården. Där är patienterna fortfarande hänvisade till telefon och fax, något som forskaren Hanife Rexhepi på Högskolan i Skövde vill ändra på. Onsdagen den 23 oktober ger hon en offentlig föreläsning på det egna lärosätet om kampen om våra patientjournaler.


Lärosäten kraftsamlar för att stärka svensk industri

2019-05-08

För att hänga med när digitaliseringen ändrar industrins förutsättningar och möjligheter behövs ny kunskap, inspiration och innovation. Nu kraftsamlar fem lärosäten kring en ny nationell företagsforskarskola inom området smart industri.


Mexikos ambassadör imponerades av Högskolans innovationskraft

2018-10-02

Under tisdagen besökte Mexikos ambassadör Agustín Gasca Pliego Högskolan i Skövde. – Det är häftigt att en kommun med runt 50 000 invånare kan ha ett lärosäte av den här storleken – och de möjligheterna.


Ny forskning ska förbättra beräkningstunga datorprogram inom industrin

2018-09-19

Vägen fram till den bästa lösningen för en produktionskedja är inte alltid självklar, därför tar industrin hjälp av speciella datorprogram. Martin Anderssons forskning vid Högskolan i Skövde ska öka förståelsen för hur programmen kan användas på bästa sätt.


Så kan AR-teknik hjälpa tillverkningsindustrin

2018-08-31

Framstående tillverkningsindustri jobbar ständigt med förbättringar. Produktionsupplägg kan också testas på förhand med datorbaserade simuleringar. Ny forskning från Högskolan i Skövde sätter nu även fingret på hur annan modern teknik kan komma till nytta. Med hjälp av Augmented Reality (AR) kan förbättringar visualiseras – och ligga till grund för verklig utveckling.


"ASSAR är tillverkningsindustrins bästa vän”

2018-07-03

Tillverkningsindustrin står idag för 20 procent av Sveriges BNP. Men den står samtidigt inför utmaningar – inte minst i ljuset av digitalisering och globalisering. Lösningen kan stavas ASSAR. Mötesplatsen, och dess möjligheter, var diskussionsinnehållet under tisdagens seminarium i Almedalen.


Så samverkar vi för en livskraftig svensk tillverkningsindustri

2018-06-26

Tillverkningsindustrin är avgörande för Sveriges långsiktiga utveckling. Samtidigt står landets industriföretag inför stora utmaningar där digitaliseringen driver på förändringsbehovet och ökar utvecklingstakten. På ett seminarium i Almedalen tisdagen den 3 juli blickar vi framåt och fördjupar oss i hur konkurrenskraften för svenska industriföretag kan stärkas – med hjälp av nya samverkansformer.


Ny forskning hjälper till att ta bort flaskhalsar i industrin

2018-06-04

Även framgångsrik industriproduktion har ofta saker att förbättra – och flaskhalsar som sinkar. Men vilken förbättring har egentligen störst effekt? I sin forskning har Jacob Bernedixen automatiserat och effektiviserat en modell som sätter fingret på vilken förbättring företaget tjänar mest på att lösa.


Ny forskning kan leda till snabbare produktutveckling

2018-05-24

När en ny produkt ska tas fram finns inte sällan olika krav att uppfylla. Det kan till exempel handla om maxmått, vikt och produktens form. Men det kan vara svårt att optimera det ena kravet – utan att fallera på ett annat. Fram tills nu. För med stöd av Kaveh Amouzgars forskning och modell kan industrier, genom att kombinera virtuella simuleringar och beräkningar, hitta en gyllene medelväg.


Nytt innovationsprojekt förbereder industrin för framtida hållbara lösningar

2018-05-23

Den teknologiska förändringen sker blixtsnabbt. Det märks inte minst inom industriproduktionens väggar. Det kräver flyfotade lösningar som svarar upp mot samhällets krav på miljö och hållbarhet. Genom ett nytt innovationsprojekt, som Högskolan i Skövde nu beviljats medel för, testas nya produkter i skarp miljö med snabb utvecklingsmetodik. Det ska leda till att fler svenska industriföretag är redo för, och drar nytta av, förändringar på marknaden.


Ny metod kan minska underhållskostnader inom industrin med 40 procent

2018-05-11

Industriproduktion kan vara komplicerad och många faktorer spelar in till varför, exempelvis, maskiner slutar att fungera. Men med ett bättre beslutsstöd – där fler informationskällor vägs in – kan det göra skillnad på sista ekonomiska raden. Bernard Schmidt, doktorand i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, har i sin avhandling, utvecklat en modell som kan leda till minskade underhållskostnader.


När verkligheten blir en kopia av det digitala originalet

2018-04-24

Kan det digitala vara original och verkligheten en kopia? Det kanske låter som science fiction. Men när det handlar om simuleringar för framtidens sjukvård och industri fungerar det just så. Under tisdagens konferens på Högskolan i Skövde sammanstrålade företrädare från svensk sjukvård och industri samman med forskare inom områdena för att utbyta erfarenheter och diskutera framtidens möjligheter med simuleringar i stort.


Nära 100 miljoner till Högskolan i Skövdes nya forskning

2018-04-18

Högskolan i Skövde har av KK-stiftelsen beviljats finansiering för forskningsprofilen Virtuella fabriker och kunskapsdriven optimering. Totalt omfattar medel för den åtta år långa forskningsprofilen nära 100 miljoner kronor.


Skövdeforskare i riksdagen: Vad gör vi om betalsystemet kraschar?

2018-03-12

Du har ätit det som fanns hemma i frysen och skafferiet den senaste veckan, men nu gapar hyllorna tomma. Kontanterna tog slut redan efter ett par timmar första dagen efter att hackergruppen slog ut hela betalsystemet. Bilen är sedan i förrgår parkerad på obestämd tid, eftersom det inte finns någon bensin att tillgå. Dessutom har du sett plundringståg i matbutikerna, så dit vågar du dig inte.


Högskolan i Skövde i samarbete för mer bekväma bilar

2018-03-09

Forskare vid Högskolan i Skövde samarbetar med fordonsindustrin för att utveckla en mjukvara som hjälper designingenjörer att förbättra ergonomin i bilar och lastbilar. Projektet heter Virtual Driver Ergonomics.


Populärvetenskapligt café: Expertpanel från Högskolan i Skövde förklarar årets Nobelpris

2017-12-04

Att förstå sig på vad upptäckterna bakom Nobelprisen egentligen handlar om och betyder är inte helt enkelt – men intressant och spännande! Och det finns hjälp att få. För på onsdag, 6 december, är det dags igen för forskare från Högskolan i Skövde att presentera och förklara årets Nobelpris. Det sker traditionsenligt i föreläsningsserien Populärvetenskapliga caféer. Det blir en extra festlig finalkväll när de populärvetenskapliga caféerna avslutas för hösten.


Forskningsmiljoner till Högskolan i Skövde för analys av biologisk data

2017-06-26

Högskolan i Skövde har beviljats 12 miljoner kronor i nya forskningsbidrag från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling. Projektet kommer att bidra starkt till utvecklingen av forskningsmiljön INFINIT vid Högskolan och kommer att fokusera på datautvinning för identifiering, urval och validering av biomarkörer.


3000 studenter i Skaraborg har fått lära sig entreprenörskap

2017-04-24

Alla studenter ska få möjligheten att se sig själva som entreprenörer. Det är den kortfattade beskrivningen av projektet Entreprenörskapsspridning som i vår avslutas på Högskolan i Skövde. På onsdag, 26 april, presenteras projektet vid en eftermiddag med fokus på nyttiggörande av studenters kunskaper.


Forskning: Skövdeprofessor får miljonanslag för att forska på datasekretess

2016-12-13

Vicenç Torra, professor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, har fått närmare fyra miljoner kronor i anslag från Vetenskapsrådet för att forska på datasekretess. En mycket stor del av våra liv utspelas numera i en virtuell miljö, vilket avger digitala spår som företag kan använda sig av för att härleda information om oss som privatpersoner.


Forskning: Skövdeforskare vill hitta de bästa lösningarna genom flermålsoptimering

2016-11-24

Virtuell simulering är en kraftfull teknik för att förbättra olika typer av system, men en utmaning är att systemen som simuleras ofta har ett inslag av slump. Det gör att upprepade simuleringar med samma förutsättningar leder till olika resultat. Florian Siegmund är doktorand vid Institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan i Skövde och den 12 december lägger han fram sin doktorsavhandling om flermålsoptimering.


Ingenjörsstudenter belönades med pris

2016-10-12

Hanna Lindkvist och Amanda Nilsson från Högskolan i Skövde vann årets upplaga av Automation Student med sitt examensarbete om produktionspersonalen i framtidens smarta fabrik. Prisutdelningen genomfördes den 4 oktober 2016 på fackmässan Scanautomatic och ProcessTeknik i Göteborg.


Forskning: Det går att minimera fel och risker vid avbrott inom tillverkningsindustrin

2016-09-05

Hur påverkas monteringspersonal inom tillverkningsindustrin av avbrott från datorbaserade informationssystem? Det är något som Ari Kolbeinsson försökt ta reda på i sin forskning på Högskolan i Skövde. Han är doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap och presenterar sin licentiatavhandling, måndag den 19 september i Portalen, Högskolan i Skövde.


Forskning: Anna vill förbättra fordonsmontörernas arbetssituation

2016-05-27

De allt större valmöjligheterna, som fordonsköpare fått under senare år, att kundanpassa sitt fordon, är positivt för kunderna, samtidigt som det ställer till problem för bilmontörerna. Men det finns sätt som kan underlätta jobbet och lätta på den mentala belastningen hos montörerna. Det visar den doktorsavhandling som Anna Brolin lägger fram på torsdag, 2 juni. Anna är doktorand vid Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde, avdelningen


ASSAR Industrial Innovation Arena: Sveriges viktigaste mötesplats för framtidens industri

2016-05-26

ASSAR Industrial Innovation Arena är en integrerad innovationsmiljö som kommer att invigas i Skövde under 2017. Initiativtagarna till satsningen är Högskolan i Skövde, Gothia Innovation AB, Volvokoncernen, Volvo Car Corporation och Industrial Development Center West Sweden AB.


Forskning: Veronica Fornlöf vill förbättra livslängden för flygmotorer

2016-05-17

Det var först när Veronica Fornlöf började arbeta inom flygindustrin 2011 som hennes intresse för flyg tog fart. Det var också med jobbet som hon kom att besökta Flygvapenmuseet i Linköping, den stad där hon en stor del av 2000-talet hade studerat vid universitetet. Idag handlar det mesta om JAS Gripens motor och den är också grunden till hennes forskning. Den 30 maj försvarar hon sin licentiatavhandling vid Högskolan i Skövde.


Yang och Pablo vinnare i Volvos idétävling Involve

2016-04-01

Skövdestudenterna Pablo Pareja Ortega och Yang Li tog hem segern i Volvo Groups idétävling Involve. Vinsten är en USA-resa där de kommer att besöka tre av Volvos verksamheter och ett av deras partneruniversitet.


Design för alla genom digitala människomodeller

2016-03-30

Alla människor är olika, vissa är långa och andra är korta. Vi har också olika proportioner, två personer av samma kroppslängd har troligtvis inte samma ben- eller armlängd. Det är därför viktigt att en produkt eller arbetsplats utformas med hänsyn till denna mångfald, något som tyvärr inte alltid görs idag. Erik Brolin, doktorand, har tillsammans med Chalmers, Högskolan i Skövde och Fraunhofer-Chalmers Centre för industrimatematik samarbetat i ett flertal forskningsprojekt. I projekten har ett datorprogram utvecklats som gör det möjligt att virtuellt studera om en planerad arbetsplats eller produkt är lämplig för olika människor.


Miranda läser till ingenjör – för att få arbeta med människor

2016-03-29

- Ingenjörsyrket innebär mycket mer kontakt med människor än vad man tror när man sitter i skolbänken, säger Miranda som nu läser magisterprogrammet Industriell systemteknik och planerar att doktorera inom System Dynamics.


Skövdestudenter tävlar om Volvoresa till USA

2016-03-21

Volvokoncernen har arrangerat en idétävling öppen för studenter vid Högskolan i Skövde och Mälardalens Högskola. Första pris i tävlingen är en resa till USA. Onsdagen den 23 mars avgörs finalen – och från Skövde finns sex studenter i final.


Människor och robotar – sida vid sida in i framtiden

2016-02-15

Allteftersom robotar blir smartare blir även deras möjlighet att samarbeta direkt med människor allt större. Volvo Cars och Högskolan i Skövde ingår ett i EU-projekt, SYMBIO-TIC, tillsammans med 13 partner i sex andra EU-länder. Projektet utvecklar ett nytt sätt för människor och robotar att jobba tillsammans utan att behöva stängsla in robotarna.


Studenthandledare effektiviserar studier

2016-01-28

För att ge studenterna på ingenjörsutbildningarna ännu bättre förutsättningar att klara sin utbildning, har man på Institutionen för ingenjörsvetenskap startat ett pilotprojekt med studenthandledare.


Innovativa forskningsmiljöer stärker Skaraborg

2015-12-15

Med stöd från EU:s strukturfonder startar Högskolan i Skövde upp sex stycken nya forskningsmiljöer i januari 2016. Områdena virtuell hälsa och kunskapsdriven industri kommer att stå i fokus.


Testmiljöer minskar gapet mellan forskning och innovation

2015-12-15

För att skapa så realistiska situationer som möjligt arbetar forskare på Högskolan i Skövde med så kallade demonstratorsmiljöer, eller testmiljöer, i samarbete med offentlig sektor och näringsliv. I januari 2016 startar man upp sex nya testmiljöer för forskning.


Kunskapsdriven industri: Stor efterfrågan på simuleringsingenjörer

2015-12-02

På Högskolan i Skövde finns världsledande forskning inom Virtual Engineering, ett område vars syfte är att företag så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen ska kunna fatta rätt beslut och därigenom korta utvecklingstiden till marknad. Virtual Engineering gör också att företag kan testa, optimera och verifiera förändringar av befintliga produkter och produktionssystem.


Två ingenjörsstudenter från Högskolan i Skövde i final

2015-09-01

Två studenter från Institutionen för ingenjörsvetenskap, Marcus Johansson och Jacob Nilsson, är i final med två Chalmersstudenter i tävlingen Automation Student 2015.


Ökad konkurrenskraft med Kunskapsdriven industri

2015-07-05

Samverkansplattformen Kunskapsdriven industri är ett utvecklingsprojekt vars mål är att skapa en regional attraktionskraft inom styrkeområdet Virtual Engineering, detta genom att kraftsamla, synliggöra och positionera regionens samlade kompetens. – Industrin står inför nya utmaningar i det industriella ledarskapet som handlar om att öka förutsättningar till individer i företag som ger dem möjlighet att tänka ut nya idéer och utveckla dessa. Vi vill få företag att sätta kontinuerlig innovation på sin dagliga agenda, säger Kenneth Johansson, processledare för Kunskapsdriven industri.


Guldäpplet från studenterna till bästa lärarna

2015-05-13

Rekordmånga nomineringar har kommit in till årets Guldäpple. Guldäpplet är en utmärkelse som studenterna genom Studentkåren ger till de allra skickligaste lärarna.


QI – Ett nätverk som stöttar ingenjörskvinnor

2015-05-04

Den 6 maj startar Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde upp ett nätverk för ingenjörer - ett nätverk som bland annat har som mål att skapa ett större intresse för ingenjörsutbildningar bland kvinnor. Nätverket vill även lyfta inspirerande förebilder som är kvinnor inom yrkeskåren samt arbeta för en jämställd bild av ingenjörsyrket.


Sommarjobb för ingenjörsstudenter stärker Skaraborgsregionen

2015-04-08

Att sommarjobba med det man utbildar sig till är en dröm för många studenter – och för ingenjörsstudenter vid Högskolan i Skövde är det en verklighet. Under sommarveckorna erbjuder ett tiotal industriföretag runtom i Skaraborg ett 30-tal platser till Högskolans Produktion- och Maskiningenjörer.


Forskning: Spädbarns rörelser inspiration för robotar

2014-06-02

Människor och djur har förmågan att anpassa sig till en ständigt föränderlig värld. Att ge robotar en liknande förmåga skulle öppna upp många nya möjligheter. Cai Li (Gauss Lee), doktorand vid Högskolan i Skövde, presenterar i dagarna sin forskning om hur robotar kan ta klivet ut i en vardaglig miljö.


Forskning: I självkörande bilar blir förarens förståelse av bilen livsviktig

2014-05-20

Med dagens teknik är det möjligt att konstruera bilar som kör mer eller mindre utan mänsklig inblandning. Men skulle du själv vilja sitta bakom ratten på en sådan bil utan att få information om bilens förmåga att köra själv eller att få indikationer om när du som förare måste ta över? Tove Helldin, som i dagarna presenterar sin doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde, har forskat om hur dessa komplexa system kan bli mer användarvänliga.


Äkta robotar – möjligheter och begränsningar med framtidens teknologi

2014-04-02

Fyra snabba frågor till Erik Billing, postdoktor vid Högskolan i Skövde, som föreläser om Äkta robotar idag vid ITARC14, en konferens för IT-arkitekter i Stockholm.


Forskning: Väldesignade arbetsplatser från början – med Workstation Design Toolkit

2014-02-03

Idag är det vanligt att arbetsplatser ”bara byggs” utan att ha gått igenom en strukturerad designprocess. Ofta leder det till brister inom både ergonomi och produktivitet, som gör att arbetsplatsen måste byggas om. Forskare vid Swerea IVF och Högskolan i Skövde har nu tillsammans med AB Volvo och Volvo Cars utvecklat en metodik och en app som hjälper konstruktören att göra rätt från början.