Lånekort och låneregler

Biblioteket vänder sig till studenter och personal vid Högskolan i Skövde, men även allmänheten har tillgång till det fysiska biblioteket och kan låna böcker. Du kan skaffa lånekort i informationsdisken.

Lånekort

För att kunna låna böcker, beställa fjärrlån och artikelkopior behöver du vara registrerad som låntagare. Åldersgränsen är 16 år.

Du kan själv förbereda registreringen av lånekortet genom att fylla i formuläret  "Ny låntagare". Kortet kan du sedan hämta ut i informationsdisken mot uppvisande av fotolegitimation. Tala om att du har fyllt i detta formulär.

Distansstudenter som vill ha sitt lånekort hemskickat ska inte fylla i detta formulär, utan ska i stället använda vår lånekortsansökan som finns på sidan om service för distansstudenter.

Du förbinder dig att följa de låneregler vi har när du skaffar kortet och du är ansvarig för de lån som görs med ditt kort. Du är skyldig att hålla adress- och personuppgifter uppdaterade.

Om du förlorar kortet måste du anmäla det till bibliotekspersonalen så vi kan spärra det. Ersättningskostnad för ett nytt kort är 10 kronor.

Ett kort räcker

Om du har lånekort på något av biblioteken i nedanstående kommuner kan du ta med det så registrerar vi det hos oss. Ta också med dig giltig fotolegitimation. Du kan även registrera ditt nya lånekort på något av dessa bibliotek. Du lämnar tillbaka böckerna på samma bibliotek som du lånat dem.

Det gäller följande kommuner: Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm och Töreboda

Låneregler

Böcker som inte återlämnas i tid krävs in. Vi skickar i första hand kravet till den e-postadress du har uppgett. Om du inte har någon e-post skickas kravet med vanlig post.

Den som trots upprepade krav inte återlämnar lånat material avstängs från hemlån tills samtliga böcker är återlämnade eller ersatta.

För skadade eller förkomna böcker gäller ersättningsskyldighet. Verket skall ersättas med återanskaffningskostnad plus en administrativ kostnad på 200 kronor.

Beträffande kurslitteratur gäller särskilda regler. Kurslitteratur är referenslitteratur och avsedd att läsas på plats i biblioteket. Läs mer om Kurslitteratur.

Lånetid

Normalt är lånetiden 28 dagar.

Undantag

  • Böcker i reservationskö: 14 dagar
  • Skönlitteratur som är kurslitteratur: 7 dagar
  • Cd-skivor: 7 dagar

Förlänga lån

Du kan förlänga låneperioden, om inte boken är reserverad av annan låntagare. Förlänga ett lån gör du genom att logga in på ditt bibliotekskonto "Mig & Mitt". Du kan också kontakta bibliotekets informationsdisk.

Du kan skaffa en pinkod/säkerhetskod i bibliotekets informationsdisk eller via "Mig & Mitt".

Kontakta Högskolebiblioteket

E-post: biblioteket@his.se
Telefon: 0500-448060 
Besöksadress: Högskolevägen 4

Högskolebiblioteket i Skövde
Box 408
541 28 Skövde

Bibliotekets öppettider

Måndag - torsdag kl. 08.00-20.00
Fredag kl. 08.00-17.00
Lördag kl. 10.00-16.00

Detaljerad information,
avvikande öppettider
.